Glutenfri fiberboller

Glutenfri fiberboller

Mmm nybagte boller, hvad er bedre end det. Jeg har lige taget disse dejlige glutenfri fiberboller ud af ovnen og jeg kan ikke vente med at sætte tænderne i dem. De er nogle af de bedste boller jeg bager, og er derfor også nogle jeg ofte vender tilbage til. Tilføjelsen af fibrex giver bollerne ekstra fibre og gør bollerne dejlig saftige. Hvis man ikke kan tåle mælk eller af andre grunde undgår den, så kan man sagtens skifte mælken ud med rismælk eller soyamælk. De egner sig også fint til at fryse ned og varme op igen.

Glutenfri fiberboller

Ingredienser:

ca. 16 stk.

 • 3 tsk. tørgær eller 50 g friskgær (jeg brugte Doves tørgær)
 • 6 dl mælk eller vand eller 3 dl af hver (også muligt med rismælk, soyamælk eller glutenfri havremælk)
 • 2 spsk. fiberhusk
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl fibrex
 • 3 spsk. rapsolie
 • 3 spsk. lys sirop eller honning
 • 1 tsk. salt
 • ca. 6 dl glutenfri lys melblanding (hvis du ikke har ingredienserne til at lave denne, så kan man også bruge en anden lys/fin glutenfri melblanding, ex. Shär eller Semper)

+ glutenfri havregryn til at dyppe bollerne i før de sættes til hævning

 

Fremgangsmåde:

Der er en metode hvis du bruger tørgær og en anden metode hvis du benytter frisk gær. Jeg starter med tørgær:

Hvis du bruger tør gær:

 1. Bland mælk, fiberhusk, fibrex og havregryn sammen og lad stå i ca. 5 min. Rør derefter blandingen godt i ca. 5 min (jeg brugte røremaskine).
 2. Hæld olie, sirop/honning og salt i blandingen og rør godt.
 3. Bland tilsidst melet sammen med tørgæren og hæld lidt ad gangen i dejen og rør til alt melet er godt indarbejdet, ca. 10 min.
 4. Form dejen til boller og vend dem i havregryn.
 5. Stil bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 90 min.
 6. Sæt ovnen på 250 grader. Når ovnen er blevet varm bages bollerne i ca. 10 min.
 7. Lad bollerne køle af i 30 min. før du skærer i dem. De fremstår klæg hvis de ikke får lov at køle af.

Hvis du bruger frisk gær:

 1. Varm mælken til ca. 38 grader.
 2. Opløs gæren i mælken.
 3. Tilsæt fiberhusk, fibrex, olie, sirop, havregryn og salt til blandingen og rør godt. Lad stå i ca.  5 min.
 4. Bland melet lidt af gangen i dejen og ælt den godt til alt melet er indarbejdet, ca. 10 min.
 5. Form dejen til boller og dyp dem i havregryn.
 6. Stil bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 90 min.
 7. Sæt ovnen på 250 grader. Når ovnen er blevet varm bages bollerne i ca. 10 min.
 8. Lad bollerne køle af i 30 min før du skærer i dem. De fremstår klæg hvis de ikke får lov at køle af.

glutenfri fiberbollerglutenfri fiberboller glutenfri fiberbollerglutenfri fiberboller

 6 thoughts on “Glutenfri fiberboller”

 • Hej.
  Jeg havde nemlig ikke fibrex, men bruge loppefrøskaller.
  Dog mangler der i opskriften hvornår skal der tørgær i – i den våde eller den tørre del?

  • Hej Ilze,

   Okey og det fungerede fint?
   Tak for du gør mig opmørksom på det, jeg har rettet det nu. Tørgæren skal i sammen med melet 🙂

   Mvh Unn

   • Ja, det fungerede rigtig fint. De var også stadig bløde og saftige dagen efter. Selv den ene som var blevet efterladt på køkkenbordet, så det er bare super lækkert opskrift. 🙂 Tusind, tusind tak!! 🙂

    • Så lidt, det er virkelig dejligt at høre 😀 Jeg er også selv rigtig glad for disse boller, de er nogle af de bedste glutenfri boller jeg har smagt, og SÅ lækkert at de er saftige også næste dag, som jo ofte er problemet med det glutenfri.

  • Hey Heiðrun,

   Fibrex gevur eyka fibur til bollarnar og ger at bollarnir eru eyka saftigir, eisini dagin eftir. Eg havi ikki roynt hesar bollarnar við øðrum enn fibrex enn, men um eg skuldi roynt okkurt annað, so hevði eg prøva og brúkt 1/2 dl Pofiber, sum eisini er eitt fiburtilskot, bara nógv fínari. Eg havi eisini lisið onkustaðni at ein mongd av fibrex kann umbýtast við somu mongd av kokusmjøli ella loppefrøskaller 🙂
   – Unn

   (til jer der ikke forstår færøsk 🙂 , så var spørgsmålet hvorvidt man kan bruge noget andet end Fibrex i opskriften. Fibrex giver ekstra fibre til bollerne og er det der gør dem saftigere, også dagen efter. Jeg har ikke prøvet at lavet disse boller uden fibrex endnu, men hvis jeg skulle bruge noget andet, så ville jeg forsøge mig med 1/2 dl Pofiber, som også er fibertilskud, bare i meget finere form. Desuden har jeg læst et eller andet sted at en mængde fibrex kan erstattes af samme mængde kokosmel eller loppefrøskaller.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *