Luftige og lækre glutenfri croissanter

Luftige og lækre glutenfri croissanter

Noget af det jeg har savnet allermest siden jeg fik cøliaki, er at sætte tænderne i en luftig og lækker croissant. Jeg har forsøgt mig mange gange med at bage en glutenfri version, men de er aldrig blevet helt som jeg har ønsket og aldrig fået den samme luftige konsistens som de glutenholdige.

Men nu har jeg endelig knækket koden og har bagt disse luftige og lækre glutenfri croissanter der er på højde med the real deal. Jeg er ihvertfald ovenud glad for resultatet – kan næsten ikke komme ned på jorden igen fordi de lykkedes.

Jeg fandt en opskrift på https://betterbatter.org/, på glutenfri croissanter, som jeg har ændret lidt i, da ingredienserne ikke er helt de samme som man finder i Danmark. F.eks. bruger de deres egen melblanding, som jeg så har skiftet ud med en melblanding jeg selv har blandet sammen, som du kan se her. Derudover er der tre vigtige ingredienser: eddikepulver (også kaldet cream of tartar eller bagepulver vinsten), pektin og quick yeast, som man skal have fat på hos specialbutik/helsekost. Men de er meget vigtige ingredienser, fordi de er med til at give dejen en god konsistens og til at gøre croissanterne luftige. Jeg købte eddikepulver og pektin (som skal bruges i melblandingen) fra specialkøbmanden i Hvidovre og gæren fra en helsebutik på Amager. Man kan også købe eddikepulver/bagepulver vinsten online og i butikkerne Helsam, Matas eller Specialkøbmanden. 

Opskriften til den melblanding jeg bruger i denne opskrift ligger nederst inde på glutenfri mel-siden under melblandinger. Hvis du trykker på “glutenfri all-purpose melblanding”, så er det et link ind til siden hvor melblandings opskriften ligger. Jeg har prøvet at lave croissanterne med mange forskellige meltyper, og det er denne melblanding i denne opskrift, der helt klart har givet det allerbedste resultat, der har været markant forskel. Dejen skal ligge i køleskabet over natten og så skal croissanterne hæve 1/2 time før de bages, men de er virkelig den ventetid værd.

 

Luftige og lækre glutenfri croissanter

Ingredienser:

 • 220 g revet frossen smør (del smørret i to og frys nogle timer, således at det er nemt at rive)
 • 2 1/4 tsk. quick yeast (Doves orange pakke)
 • 1,7 dl varmt vand
 • 50 g rørsukker
 • 225 g koldt smør (skal i dejen)
 • 1 3/4 dl 18% creme fraiche
 • 1 3/4 dl ricotta ost
 • 1 æg
 • 380 g glutenfri all-purpose melblanding
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. eddikepulver (vigtig ingrediens, fordi at den sammen med natron gør at croissanterne hæver dobbelt så godt)
 • 1 tsk. natron
 • ca. 300 gr. samme ovenstående melblanding til når dejen skal rulles og bearbejdes
 • 2 æggehvider pisket med 0,5 dl vand til det er lidt skummet (til at pensle croissanterne med)

Fremgangsmåde:

 1. Gær, sukker og vand blandes sammen i en skål og stilles et varmt sted i 10 min., til det skummer (meget vigtigt for den efterfølgende hævningsproces).
 2. Pisk det kolde smør sammen med creme fraichen, ricottaen og ægget til det er cremet og har en lidt gullig farve, det tager ca. 3-4 min. Smørret skal ligne lidt hytteost.
 3. Tilføj gærvandet og bland det godt sammen.
 4. Tilføj melblandingen, salt, eddikepulver og natron i blandingen, gerne i røremaskine. Rør i dejen til den begynder at slippe kanterne og former en kugle, men den vil stadig være lidt klistret.
 5. Del dejen i to firekanter og tryk dem lidt flade. Læg dem i hver sin lukkede pose og lad dem ligge i køleskabet natten over.
 6. Tag i mellemtiden de to 110 g smørdele og riv dem på et rivejern el. lign. Kom det revne smør i to beholdere/poser og frys det, således at det er klart til at bruge når dejen tages ud af køleskabet. Det er vigtigt at smørret er rigtig frossent og dejen er rigtig kold, fordi på den måde kan man beholde lagene i dejen når croissanten bliver bagt.
 7. Dæk bordet hvor du arbejder med bagepapir og drys nok af mel på det. Det er bedst at der er koldt i køkkenet, så dejen ikke når at blive varm mens man arbejder med den.
 8. Tag en dej firekant ud af køleskabet og drys mel på toppen før du begynder at rulle det ud. Rul dejen ud således at den danner en rektangel, som er ca.  4 mm tynd, ca. 50 cm. lang og ca. 25-30 bred.
 9. Tag det revne smør ud af fryseren og drys på midten af dejen, således at det dækker 1/3 af dejen. Tag derefter den ene halvdel hvor intet smør er og læg ovenpå midten med smør. Drys igen smør over laget som du lige har foldet henover og tag den sidste halvdel uden smør og fold indover. Hvis dejen begynder at bliver varm, så læg det i køleskabet igen i mindst en time.
 10. Gentag udrulningen og smørdrysning en gang til. Drys mel ind under dejen og ovenpå dejen for at undgå at dejen klistrer fast og når du ruller dejen ud skal man kunne se/ane smørret igennem dejen.
 11. Rul nu dejen ud i en rektangel som er højst 6mm tyk.
 12. Del dejen i 8 triangler, hvor du tager hver triangel og skærer et lille snit i den brede ende. Derefter tager du hver ende i snittet og ruller forsigtigt dejen/trianglen sammen som en pølse.
 13. Læg croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem med de skummede æggehvider.
 14. Gentag samme proces med den anden dej firekant.
 15. Lad croissanterne hæve et lunt sted i ca. 30 min.
 16. Bag dem ved 220 grader i ca. 18-22 min. eller til de er gylden brune.

Velbekommen 😀

gær og vandcroissantdej

luftige og lækre glutenfri croissanterluftige og lækre glutenfri croissanterluftige og lækre glutenfri croissanterluftige og lækre glutenfri croissanter

 

 

 17 thoughts on “Luftige og lækre glutenfri croissanter”

 • Hej Unn
  Jeg prøver at søge efter pulveriseret pektin, men finder citruspektin og pektin med tilsat sukker. Hvor henne køber du dit pektin (jeg søger online butikker bl.a. Helsebixen.dk) og hvad hedder din? Har du et billede af den?
  Jeg vil bage disse croissanter som en overraskelse til mine 2 veninder, som ikke kan tåle gluten.

  • Hej Maj-Britt,
   jeg bruger citruspektin og jeg har købt det hos Specialkøbmanden, som er online og så mener jeg at jeg også har fundet det online hos matas. Det er sødt af dig at bage til dem, det vil de helt sikker blive meget glade for 🙂

   Mvh
   Unn

 • Tusen takk for oppskrift! Denne funket veldig bra, selv med ferdig melmiks. Har prøvd å lage croissant før, men ikke fått det til før nå. Hilsen fra Norge 🙂

  • Hej Johanne fra Norge,

   Det var så lidt, dejligt at høre at den var bra 🙂 Tror selv jeg vil til at bage dem igen snart – synes også det er de bedste jeg har fået lavet 🙂

   Dbh
   Unn

 • Nu har jeg samlet ingredienser til croissanter. Jeg var ved at opgive at finde pektin og eddikepulver, men jeg fik kontakt til kokogkage.dk og de har lagt begge ingredienser på hjemmesiden, hvor du kan købe 100 gr af gangen. Håber det er ok, jeg skriver det her, så andre også kan finde det. Special købmanden kunne jeg ikke finde det hos, da jeg kiggede sidst. NU glæder jeg mig til at prøve at bage dem.

  • Hej Annette,

   Ja, selvfølgelig – dejligt du deler det her, så andre også kan få glæde af informationen 🙂 Håber det går godt med croissanterne og de falder i god smag 🙂 Jeg synes ihvertfald det er de bedste jeg har prøvet indtilvidere 😉

   mvh
   Unn

  • Hej Anny,

   Det er en melblanding jeg laver selv, som jeg refererer til i opskriften, hvis du trykker på “glutenfri all purpose melblanding” så kommer du ind på siden hvor jeg beskriver hvilke meltyper jeg bruger til at lave det. Ellers vil jeg tage i en helskostbutik og finde en all purpose melblanding fra Doves og ellers tage i Specialkøbmanden butikken og finde de andre ingredienser der skal bruges 🙂

   mvh Unn

 • Hej Unn
  Ser spændende ud. Du nævner pektin som en meget vigtig ingrediens, men det er ikke med i selve opskriften …?
  Vh Anja

  • Hej Anja,

   Tak 🙂 Ja, jeg kan godt se der er svært at se hvor pektin skal indgå. Det er en ingrediens der skal i melblandingen. Jeg har rettet opskriften nu, så det er tydeligt at det er der det skal bruges.

   Mvh Unn

    • Hej Ilze,

     Man kan købe det online også, hvis du ikke kan finde det i Matas eller Helsekostbutikker. Jeg har ikke prøvet at erstatte det med noget andet, så det tør jeg ikke love at det kan. Jeg bruger pektin i melblandingen som jeg selv laver, da pektin sammen med de forskellige meltyper, efter hvad jeg har læst mig frem til, simulerer gluten egenskaberne. Når jeg har brugt andre købte melblandinger har resultatet slet ikke været det samme.

     dbh
     Unn

 • Hej Unn!

  Jeg har ledt i evigheder efter glutenfri croissanter overalt og så fandt jeg din recept her på nettet. Jeg er i gang med at lave dem som en overraskelse til min kæreste, da hun ikke tåler gluten men savner sine croissanter 🙂

  Jeg har bare to spørgsmål: kan man lave dejen to dage i forvejen (altså ha’ den stående i køleskab 2 nætter) og har du et billede af hvordan du fordeler smøret og folder dejen sammen( tror jeg forstår det, men ville bare være sikker)?

  Tak!

  • Hej Toni,

   Dejligt at høre, og hvor sødt af dig at gøre det for hende. Jeg er også virkelig glad for denne opskrift, den giver de bedste glutenfri croissanter jeg har smagt 😀

   Jeg har aldrig prøvet at lave den to dage i forvejen, så det tør jeg ikke love hvordan det ville fungere. Jeg har desværre ikke noget billede af hvordan jeg gør det, men næste gang jeg laver dem vil jeg tage billeder så jeg kan lægge dem op, så der ikke er nogen tvivl om det 🙂

   Hvis du forestiller dig at når dejen er rullet ud, så er den delt i tre stykker. Så lægger du halvdelen af smørret i midten af dejen og lægger den ene af dejsiderne ovenpå smørret. Derefter lægger du resten af dejen på den side du lige har lagt henover det første lag smør og til sidst lægger du den sidste dejside over smørret. Nu skal du så pakke siderne ind så smørret ikke falder ud og så begynder du at rulle ud og folde sammen på samme måde. – Håber du finder ud af det, held og lykke med det!
   – mvh Unn

 • Hold op de er flotte. Kan du lægge et billede op af trianglen? Kan de fryses og hvordan vil du tø op? Flot hjemmeside du har. Tak.

  • Hej Stine,
   Tak, det er jeg glad for at høre. Ja, jeg kan lægge et billede op af dejen skåret i triangler, er det det du mener? Ja de kan sagtens fryses og tø op igen. Du kan både fryse dem ned når de er rullet og ikke bagt, og når de er bagt. Hvis du skal tø de croissanter op som ikke er bagt, ville jeg tage dem op ca. 1 time før du bager dem, og dem der er bagt, kan du smide i ovnen på 150 grader i ca. 7-10 min, så er de som nye. Tak Stine, er glad for du synes om den 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *