Gode redskaber til glutenfri bagning

Her har jeg samlet nogle gode redskaber til glutenfri bagning. Når man bager glutenfrit så gør gode redskaber det meget nemmere for dig, at få det bedste bage resultat. Derfor tænkte jeg at fortælle om de redskaber, der har hjulpet mig når jeg bager og hvorfor de er gode at have i det glutenfrie køkken. Man kan selvfølgelig godt bage  glutenfrit uden disse redskaber og det gjorde jeg også tidligere. Men jeg har personligt fundet ud af, at bageprocessen bliver nemmere og resultaterne bliver også bedre.

Røremaskine

Glutenfrit brød-dej har det bedst af at blive æltet/rørt i ca. 10-15 min, fordi der ikke er gluten i melen; så en anden måde at få lidt mere luft i dejen, er ved at benytte en røremaskine der kan røre dejen i længere tid. Når man bager glutenfrit bruger man ofte også fiberhusk, og når man blander det i vand og det bliver til en gelemasse, så er det nemmere at få melet godt indarbejdet ind i gelemassen ved at benytte røremaskine. Derfor er en røremaskine en god arbejdsmakker i det glutenfrie køkken.


Stegetermometer

Da jeg startede med at bage glutenfrit og stadig engang imellem, så oplever jeg at brødet er klægt når jeg tager det ud af ovnen. Man bliver så ked af det og demotiveret når man har brugt så meget tid på at lave noget godt, der så mislykkes på denne måde. Jeg har derfor ofte været frustreret og søgt meget på nettet for at finde ud af, hvordan man kan undgå at brødet bliver klægt.

Jeg har fundet frem til at et stegetermometer gør stor forskel. Ved at benytte et stegetermometer, kan man måle brødets kernetemperatur som skal være 96-98 grader, for at undgå klægt brød. Se f.eks. dette gode grove brød, hvor jeg har benyttet stegetermometer.

 


Temperaturmåler/termometer

Jeg bruger altid et termometer når jeg skal lave gærdej, fordi jeg har læst at det bedste resultat opnås ved at vandets temperatur ligger mellem 38 og 40 grader når det skal være lunket. Ved at benytte et termometer er man altid sikker på at vandet har den rigtige temperatur – det kan jeg godt lide.

 


Bagesten

Når man bager noget der skal have en god skorpe, som f.eks. pizza eller brød, så gør en bagesten en stor forskel. Man lægger bagestenen ind i ovnen når man tænder den, fordi så varmes stenen op og afgiver mere konstant varme som påvirker hvordan brødet bliver bagt.

 


Bordskraber

Glutenfrit dej kan være lidt tricky at arbejde med nogen gange, fordi noget dej er lidt klistret. Derudover er det vigtigt at når dejen har hævet, at man ikke slår al luften ud af dejen inden det skal bages, fordi der ikke er samme luft og struktur i glutenfrit dej. Med en bordskraber kan man let arbejde med dejen på køkkenbordet og så kan man også dejlig nemt skære dejen i de størrelser man f.eks. ønsker ens boller at være. Og så synes jeg også at det giver et flot rustik udseende – se f.eks. mine gulerodsboller, hvor jeg har benyttet en bordskraber.

 


Hævekurv

En hævekurv er ikke nødvendig for at bage glutenfrit brød, men jeg synes at det gør det nemmere at få et brød der holder formen og ser flottere ud.