Glutenfri mel

Glutenfri mel

Glutenfri bagning kan være en udfordring, men når man finder ud af de forskellige tips og tricks til at opnå det bedste glutenfri bage resultat, så plejer det at gå meget godt. Jeg har læst meget omkring glutenfri bagning og har forsøgt mig med mange af de metoder og tips/tricks som jeg har læst om, hvilket har forbedret mine bagefærdigheder. Det er disse råd jeg har samlet under overskriften “tips/tricks”, og som forhåbentligt kan være en hjælp for jer andre også.

MUSTHAVES 

  • fiberHusk eller psyllium loppefrøskaller
    • De fleste glutenfrie opskrifter på brød og boller indeholder enten fiberhusk, loppefrøskaller eller Pofiber, fordi det er med til at give brødet struktur og ekstra fibre. Det er derfor et must at have det i sit køkken.
  • xanthan gummi eller guar gum
    • Disse bindemidler indgår ikke i alle opskrifter, men jeg bruger dem nogle gange/oftest i melblandinger. Men hvis man ikke har dem, så kan samme mængde af psyllium loppefrøskaller eller fiberhusk erstatte det.

MELTYPER

De glutenfri mel kan deles op i tunge, medium og lette melsorter. Når man bager med glutenfri mel, så er det er vigtigt at blande ihvertfald to forskellige meltyper sammen, for at få det bedste resultat.

  • Lette meltyper: Her hører alle stivelserne ind under – som er uundgåeligt når man skal lave en glutenfri melblanding
  • Medium meltyper: Er lidt mindre næringsrige end tunge meltyper, men giver et lettere resultat når der bages med dem end de tunge meltyper.
  • Tunge meltyper: Disse mel er de mest næringsrige men bruges sjældent alene, fordi det skal blandes med de lette meltyper for at undgå at bagværket bliver for tungt.

Nedenunder er de meltyper jeg benytter oftest efterfulgt af hvilken kategori de hører under og nogle opskrifter på hvordan man kan blande sine egne melblandinger.

Tunge meltyper

Teffmel – tung meltype
Boghvedemel – tung meltype
Fuldkornsrismel – tung meltype
Majsmel – tung meltype

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medium meltyper

Kikærtemel – medium meltype
Quinoamel – medium meltype
Havremel – medium meltype
Rismel – medium meltype

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorghum mel – medium meltype

 

Lette meltyper

Majsstivelse – let meltype
Tapiokastivelse – let meltype
Kartoffelstivelse – let meltype

 

Lav dine egne melblandinger

Afhængigt af om det skal være en lys melblanding der skal bruges til f.eks. kager og lyst bagværk, eller om det skal være en fuldkorns melblanding der skal bruges til grovere bagværk, så er det forskelligt hvor meget af de tunge, medium og lette meltyper der skal blandes sammen. Jeg har ladt mig inspirere af hjemmesiderne forkandbeans og glutenfreegirl, som begge har gode forklaringer omkring hvilke meltyper passer godt at blande sammen.

Når jeg skal lave en fuldkornsmelblanding, blandes 70% tunge og medium meltyper sammen med 30% lette meltyper. Jeg blander f.eks. 700 g af 1 eller flere tunge og medium meltyper sammen med 300 g af 1 eller flere af de lette meltyper.

Når jeg skal lave en lysere melblanding, er det 40% af de tunge meltyper sammen med 60% af medium og lette meltyper. Jeg blander f.eks. 400 g af 1 eller flere tunge meltyper sammen med 600 g af 1 eller flere af de medium og lette meltyper.

Melet blandes grundigt i den container det puttes i, således at det er godt sammenblandet når det skal benyttes. Nedenfor har jeg beskrevet hvilke mel jeg har benyttet, men man kan bare skifte et mel ud med et andet, fra samme kategori og prøve sig frem til hvad man selv synes bedste om.

Fuldkornsmelblanding:

  • 200 g havremel
  • 200 g fuldkornsrismel
  • 200 g boghvedemel
  • 150 g majsstivelse
  • 150 g kartoffelstivelse
  • 100 g rismel

Lys melblanding:

  • 200 g fulkornsrismel
  • 200 g havremel eller anden medium meltype
  • 300 g rismel
  • 100 g tapiokastivelse eller majsstivelse
  • 200 g kartoffelstivelse

Her er også en illustration baseret på forksandbeans oplysninger omkring hvordan man selv kan variere meltyperne og lave sine egne melblandinger alt efter hvad man selv synes om:

All-purpose melblanding:

Denne melblanding er den jeg bruger til de glutenfri croissanter som du kan finde her og jeg har også brugt den til andre opskrifter på bloggen.

  • 160 g fuldkornsrismel
  • 160 g rismel
  • 80 g tapiokastivelse
  • 80 g kartoffelmel
  • 20 g majsstivelse
  • 18 g xantangummi
  • 8 g pulviseret pektin

 

 


36
Leave a Reply

avatar
15 Kommentartråde
21 Kommentartrådssvar
0 Følgere
 
Kommentar med mest reaktioner
Kommentartråd med flest interakioner
15 Kommentar forfattere
unnkruseMarieLotteLasse JensenJette Forfattere til de nyeste kommentarer
  Subscribe  
nyeste ældste mest stemmer
Giv notifikation om
Lotte
Gæst
Lotte

er der nogen som ved, hvad den bedste erstatnig for havremel er? hvis du ikke tåler havre, men skal finde en anden glutenfri melsort at benytte til de opskrifter, der anvender havre? 🙂

Marie
Gæst
Marie

Kunne det mon være hirsemel?

Lasse Jensen
Gæst
Lasse Jensen

Fantastisk oversigt, mange tak.

Ata
Gæst
Ata

Hirsemel, hvilken type er det? 😃

Ulla Møller
Gæst
Ulla Møller

Hej,
Super god information når man er ny i den glutenfri verden.
Hvilken meltype er quinoa? Og kan man også bage med det?

Anja
Gæst
Anja

Hej. Super oversigt – tak for den. Jeg bliver også nysgerrig på kokosfibermel og sesammel, ved du noget om dem? MH Anja

Ata
Gæst
Ata

Hvilken meltype er mandelmel?

Heidi
Gæst
Heidi

er pulveriseret pektin “bare” husk?

Jane
Gæst
Jane

Hej
Jer har boghvedeallergi så hvad ville du bruge i stedet for den melsort
Jane

trackback

[…] Glutenfri mel […]

Ilze
Gæst
Ilze

Hvad med kastanjemel?

Jette
Gæst
Jette

Jeg bruger en lille smule kastaniemel både i rugbrød og boller der giver en rigtig god smag og jeg vil mene det er en tung meltype

trackback

[…] Glutenfri mel […]

Mette
Gæst
Mette

Nice oversigt! Jeg havde nu mere skudt havremel til at være en tung meltype? Synes altid mit brød bliver meget bastant med havremel.

Henriette
Gæst
Henriette

1000 tak for denne guide!! Min datter har lige fået konstateret gluten allergi, og jeg har også fået anbefalet at spise uden gluten pga min gigt, dette har faktisk hjulpet!! Tak for din blog her, den er en stor hjælp.
Kh Henriette

Pernille / Glutenfrimagi.dk
Gæst

Super fin guide 🙂 Har aldrig selv tænkt over lette, mellem og tunge meltyper 🙂

Ragnhild Bennedsen
Gæst
Ragnhild Bennedsen

Ved du hvor sorghum mel ligger?