Hvad er gluten og hvilke madvarer indholder gluten? Eller hvilke er helt glutenfri? Disse spørgsmål har jeg fået mange gange og jeg forstår godt at man spørger, når man ikke kender til gluten, fordi jeg var selv i tvivl da jeg fik konstateret cøliaki.
Derfor har jeg lavet en oversigt over hvilke madvarer der er naturligt glutenfri, hvilke der altid er gluten i og hvilke det kan være i. Både til dem der er nye i det glutenfrie univers, men også til venner og bekendte til dem der ikke tåler gluten, således at de har et sted de kan kigge hvis de er i tvivl om noget.
Hvad er gluten?
Gluten er et proteinstof, som findes i nogle kornsorter, især i hvede, rug, byg og spelt. Gluten er det, der der giver dej sin elasticitet, gør at dejen hæver godt og får en god krumme. Det er derfor man skal bruge fiberhusk, forskellige meltyper og anden teknik end med “almindelig bagning” når man bager glutenfrit, for at kunne efterligne den egenskab som gluten giver. Hvilket godt kan lade sig gøre, bare man ved hvordan, det kan du læse mere om her og her.
Gluten findes altid i:
- hvede (hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, hvedeklid, hvedekerner, hvedekim, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, enkorn, emmer og kamut)
- rug (rugmel, rugkerner og ruggryn)
- byg (bygmalt, bygkerner, byggryn, perlebyg og bygmaltekstrakt)
- malt (kan fremstilles både af hvede, byg eller rug)
Gluten kan findes i:
- havre – havregryn, havremel, havremix, havreklid (som udgangspunkt indeholder havre ikke gluten, men på grund af høstning på marker hvor der er andre kornsorter og afsmitning ved møllerier så indeholder havre stortset altid lidt gluten. Derfor er det meget vigtigt at man køber glutenfrit havregryn hvis man har cøliaki)
- rasp (da rasp er gjort af brødkrummer, er det vigtigt at købe glutenfrit rasp)
- ristede løg (ristede løg er vendt i mel, derfor må man købe glutenfri)
- pasta og nudler – er lavet på mel, men findes også glutenfri:
- pasta lavet på majsmel, rismel, bønnemel
- nudler: risnudler, glasnudler
- sovs
- morgenmadsprodukter
- frosne kartoffelprodukter
- chips og nøddeblandinger
- færdige middagsretter
- sennep, ketchup, mayonaise, remulade og andre dressinger
- chokolade
- paté, leverpostaj
- pålægsvarer
- øl
- madlavningsfløde
- soyasauce
- krydderier og krydderiblandinger (Santa Maria og Urtekram er ofte glutenfri)
- müsli (müsli bliver ofte lavet af havre, fulkornsmel, rugkerner eller andre kornprodukter der ikke er glutenfri – køb derfor glutenfri)
- bouillion (knorr plejer ikke at indeholde gluten)
- makroner
- vingummi
- karameller
- lakrids
Siden 2004 har der været lovgivet om at virksomheder skal mærke deres færdigpakkede varer for hvilke ingredienser der indeholder og hvorvidt de indeholder nogle allergener. I 2014 blev det udvidet med en lov om at ikke-færdigpakkede fødevarer – det vil sige mad, som man køber på caféer og restauranter, take-away, mad i kantiner og bager- og delikatesseforretninger også skal mærkes for allergener.
Dvs. at når man køber ind eller går ud at spise, så skal der fremstå hvorvidt varen/maden indeholder gluten. Når man læser varedeklarationer står allergener altid med fed skrift, og skulle derfor være nemme at spotte.
Naturligt glutenfri:
- Amarant
- Boghvede
- Durra (sorghum)
- Havre, glutenfri
- Hirse
- Kartoffel
- Kikærter
- Linser
- Majs
- Quinoa
- Ris
- Sago
- Soja (lavet på bønner)
- Tapioka
- Teff
- Kød (fersk, frossent, røget og saltet)
- fjerkræ, fisk, indmad
- æg
- Kartofler og grøntsager (friske og konserverede)
- Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret).
- bønner
- Mælk, syrnede mælkeprodukter (uden mysli), ost.
- Margarine, smør, olie.
- Saft, juice, sodavand, vin, spiritus
- Birkes
- Chiafrø
- Græskarkerner
- Hørfrø
- Hampefrø
- Kokos
- Loppefrøskaller (psylliumskaller)
- Sesam
- Solsikkekerner
- Mandler og nødder (nøddeblandinger kan nogle gange indeholde gluten, så tjek altid varedeklarationen)