Glutenfri surdej – Opskrift og pasning

Nu har jeg endelig fundet frem til en surdej jeg synes I skal afprøve. Jeg har fundet inspiration hos en youtuber der hedder Joshua Weissman, som laver de lækreste brød og andre lækkerier – dog fulde af gluten. Men han har en virkelig god guide til surdej, som jeg så har brugt og forsøgt at lave glutenfri – og det synes jeg er gået meget godt. Jeg er stadig i begynderfasen, så når jeg har fået flere erfaringer med den glutenfri surdej – så opdaterer jeg herinde. Men indtil videre har surdejen ihvertfald fungeret meget godt, jeg har både brugt den til glutenfrit surdejsrugbrød og boller, og det har virkelig forbedret bagværket!

Jeg synes denne surdej er meget sjov at passe, fordi man kan se hvordan den vokser og får mange luftbobler – så man kan rigtig se og holde øje med hvor aktiv den er.

Du skal bruge en glasbeholder med løst låg (vej glasset for at vide hvor meget det vejer, fordi når du fodrer surdejen, skal der nogle dage være 70 g, andre 50 g og til sidst 25 g surdej tilbage inden den friskes op. Så hvis du vejer glasset inden du begynder, så skal du bare lægge glassets vægt sammen med hvor meget surdej der skal være tilbage sammen, så du ved hvor meget det skal veje inden du frisker op med vand og mel – spørg endelig hvis der er tvivl om noget.

Jeg plejer at putte en elastik rundt om glasset (som man kan se på billedet ovenover), lige når man har fodret surdejen, så kan efter nogle timer og ud fra hvor elastikken er se hvor meget surdejen har vokset.

Glutenfri surdejs guide:

1. dag

Bland nedenstående ingredienser sammen i et glas med løst låg og lad stå på køkkenbordet i 24 timer:

  • 100 g glutenfri havremel
  • 150 lunkent vand (29 grader)

2. dag

Lad 70 g surdej være tilbage i glasset og smid resten væk. ( Læg glassets vægt sammen med 70 for at vide hvor meget det skal veje). Tilføj nedenstående, bland godt og lad stå på køkkenbordet med løst låg i 24 timer:

  • 50 g glutenfri havremel
  • 50 g rismel
  • 115 g lunkent vand (29 grader)

3. dag

Gør præcis det samme som 2. dag.

4. dag

Gør præcis det samme som 2. og 3. dag, bare mindsk vandmængden til 100 g.

5. dag

Gør præcis det samme som 4. dag.

6. dag

Gør præcis det samme som 4. dag, bare mindsk surdejen til 50 g, istedet for 70.

7. dag

Dette er sidste gang du mindsker surdejs mængden. Nu lader du kun 25 g surdej være tilbage i glasset, så derfor ser vejledningen således ud:

  • 25 g surdej
  • 50 g glutenfrit havremel
  • 50 g rismel
  • 100 g lunkent vand (29 grader)

Dette er det man fortsætter med resten af surdejens levetid. Altså hver gang man opfrisker surdejen herfra er det efter 7. dags vejledningen.

 

Pasning og opfriskning

Man kan sætte surdejen i køleskabet i maks. 2 uger uden at bruge den og når man bruger den, frisker man den op efter 7. dags vejledningen. Hvis man bruger den fra køleskabet, så skal man lade surdejen komme til stuetemperatur og så fodre det og derefter vente ca. 2 timer -så det er blevet aktivt igen, før man bruger det eller sætter det i køleskabet igen. Hvis surdejen står på køkkenbordet, så skal den friskes op hver 24. time. Hvis man glemmer det, er det ikke en katastrofe, så skal man bare friske den op nogle gange, før den er helt aktiv igen.

Jeg synes denne surdej er meget sjov at passe, fordi man kan se hvordan den vokser og får mange luftbobler – så man kan rigtig se og holde øje med hvor aktiv den er.

Håber I får lyst til at gå igang med glutenfri surdej! Her er hverfald en opskrift på glutenfrit surdejsrugbrød, som jeg synes I skal prøve hvis I kaster jer ud i surdejsbagning 😀