Glutenfrit surdejsrugbrød

Glutenfrit surdejsrugbrød

Jeg har glædet mig rigtig meget at dele denne opskrift på glutenfrit surdejsrugbrød med jer. Det er det bedste glutenfri “rug”brød jeg nogensinde har bagt og smagt 😀 Så jeg håber I vil afprøve det – I vil ikke fortryde det.

Jeg har længe ville afprøve et glutenfrit surdejsrugbrød, men det har taget mig lidt tid at tage tilløb til surdejen. Jeg har prøvet at lave surdej flere gange, hvor jeg ikke har været særlig tilfreds med den, enten fordi jeg ikke syntes den fungerede særlig godt ( ikke var særlig aktiv) eller fordi jeg glemte at fodre den.

Men på det seneste har jeg undersøgt meget omkring surdej og så faldt jeg over en youtuber Joshua Weissman, som bager meget og har lavet en grundig guide til surdej. Det er godt nok en almindelig surdej, men jeg har brugt den som vejledning og inspiration til at lave en glutenfri version, som du kan finde her. Jeg har aldrig syntes det har været mere spændende at passe en surdej, som nu.

Det er surdejen der gør at dette glutenfri “rug”brød smager som et almindeligt. Jeg har afprøvet brødet på kæreste, mor, bror og svigerforældre, som alle spiser gluten og de syntes det er på højde med det glutenfulde 😀

Jeg har lavet opskriften således at det er nemt at lave, fordi man bare skal blande alle ingredienser sammen samme dag og så står brødet bare og hæver og udvikler sig til det skal bages dagen efter. Jeg har brug en Cook & Baker form, der er 23 x 10 x 11 cm.

Lad mig endelig høre hvad I synes om det, hvis I afprøver det.

 

Ingredienser:

 • 6 dl lunkent vand (29 grader)
 • 100 g surdej
 • 145 g fint revet gulerødder
 • 15 g fiberhusk
 • 1 tsk kulør
 • 175 g knækket boghvede
 • 50 g hørfrø
 • 50 g solsikkekerner
 • 80 g havregryn
 • 100 g majsmel (fint gult – ikke grynet)
 • 100 g kartoffelmel
 • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

 • 6 dl lunkent vand (29 grader)
 • 100 g surdej
 • 145 g fint revet gulerødder
 • 15 g fiberhusk
 • 1 tsk kulør

Alle disse ingredienser blandes sammen og røres i ca. 3 min.

tilføj:

 • 175 g knækket boghvede
 • 50 g hørfrø
 • 50 g solsikkekerner
 • 80 g havregryn
 • 100 g majsmel (fint gult – ikke grynet)
 • 100 g kartoffelmel eller havremel
 • 1 tsk salt

og rør i 10 min. på røremaskine. Hæld dejen i en 2 L form, beklædt med bagepapir eller sprayet/smurt med fedtstof. Dæk med et viskestykke og lad det stå på køkkenbordet natten over. Jeg har ladet det stå både mellem 17 og 24 timer. Prik hele brødets overflade med en gaffel og drys med birkes, sesam eller havregryn. Denne gang gjorde jeg det inden jeg satte brødet til at hæve, og skorpen var en lille smule løs ovenpå,  så næste gang vil jeg prøve at gøre det når det har hævet og lige før det sættes  i ovnen. Fordi nogle gange kan glutenfri brød have tendens til at skorpen letter sig og danner hulrum – derfor er det godt at prikke hul i overfladen, så luften kan komme ud og ikke danne hulrummet.

Bag brødet ved 200 graders varmluft i ca. 1 time og 15 min. Tag brødet ud og tjek kernetemperaturen. Den skal være 98 grader.

 

Brødet er lige kommet i formen og stilles herefter til hævning til dagen efter (mellem 16-24 timer)

 

Brødet har hævet og bages nu ved 200 grader i ca. 1 time og 15 min. (kommer an på ovn – kernetemperatur skal være 98 grader, så er det færdigt)

 

Brødet har kølet af i ca. 1 time (vigtigt, da det ellers fremstår klægt). Det kan holde sig friskt i flere dage, på grund af surdejen.19 thoughts on “Glutenfrit surdejsrugbrød”

 • Hvad ville du anbefale i stedet for havre. Tåler hverken almindelig havre eller glutenfrit havre.
  Desværre.
  Mange opskrifter har havre i, men hvad kunne være et fornuftigt alternativ.

  • Så ville jeg prøve at bruge hirseflager/mel, quinoflager/mel, fuldkornsmel, sorghummel, majsmel eller boghvedemel 🙂

   dbh Unn

 • Hej, jeg har netop bagt dit rugbrød, men brugt en surdej lavet over 2 dage, hvor man starter med en smule gær, efter opskrift af Helle Kofoed.
  Det er er blevet rigtig godt, synes jeg, men tænker alligevel at jeg vil at prøve din surdejsopskrift. Jeg kvier mig bare over at skulle smide så meget dej ud i processen, kan det virkelig passe? Synes det er madspild. Kunne man ikke starte med en mindre portion i stedet for?

  • Hej Dorte,

   Jeg har selv tænkt samme tanke, derfor plejer jeg også at forsøge at bruge det der skal væk i noget bagværk, det kan f.eks. bruges istedet for mælkeprodukter. Jeg har ikke forsøgt mig med mindre portioner, men det burde kunne lade sig gøre at halvere portionen. Det vil jeg selv prøve næste gang jeg skal starte en surdej op.

   mvh
   Unn

 • Hej Unn,
  Jeg bor i Skotland og min kone kan ikke have gluten så denne opskrift er perfekt, men jeg kan ikke finde nogle at der herover der sælger knækket boghvede?? Er det, det samme som flaky buckwheat?
  Klaus

  • Hej Klaus,

   Det tør jeg ikke sige med sikkerhed. Men det fungerer lige så godt at bruge helt boghvede (buckwheat) og så bare kværne det lidt i en blender eller kaffekværn og så bruge det. Håber du finder ud af det og kan bage godt glutenfrit brød til konen.

   Mvh
   Unn

 • Hej Unn,
  Jeg lavede din surdej i går ved at blande 150 g vand og 100 havremel, men synes at den virker ret tyk. Er det meningen? vil den blive tyndere i processen?
  Venlig hilsen,
  Bjørk 🙂

  • Hey Bjørk 🙂

   Ja, det er meningen at den er ret tyk, den skal være lidt grødagtig i konsistensen, så vil den udvide sig/hæve med bobler og være aktiv i de kommende dage.

   Venligst
   Unn

   • Hej Unn,
    Tak for svar 🙂 Yes, den har allerede udvider sig og bobler meget allerede 🙂
    Hilsen Bjørk

 • Hej igen, igen 😉
  Jeg vil bare lige skrive og give dig kæmpe ros 🙂
  Jeg har bagt dit rugbrød hver uge siden oktober – og det bliver godt hver gang og holder sig frisk længe. Min surdej er virkelig nem at holde (jeg sætter den i køleskabet imellem mine bagninger) og den er livlig med det samme. Tak for en virkelig god side med mange gode opskrifter. Jeg glæder mig til at prøve nye opskrifter i fremtiden! 🙂

  • Hej hej igen Lisbeth 🙂

   Undskyld mit sene svar. Tusind tak for al ros, det gør mig så glad at høre 😀 Det er så dejligt at høre at du finder glæde og nytte i opskrifterne 😀 Jeg glæder mig også at dele flere opskrifter i fremtiden og er glad for du har lyst til at følge med!

 • Hej! Opskriften virker dejlig, og jeg glæder mig til at prøve den! Men jeg klurer på om formen ska være 2 dl i størrelse?
  Og undskyld min dårlige dansk, jeg ær svensk. 🙂

  • Hej Annika,

   Dejligt at høre, håber du bliver glad for det, det er virkelig et af mine favorit glutenfri “rug”brød 😀
   Haha, sorry det er mig der har skrevet forkert – det skal selvfølgelig stå 2L form, det retter jeg med det samme! Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.
   Det skal du ikke undskylde for, det er meget fint 🙂 Du må også gerne skrive på svensk, jeg burde kunne forstå det 🙂

   Dbh Unn

 • Hej
  Er brødet velegnet til at fryse ned? Jeg tænker ikke vi kan nå at spise det mens det er friskt..
  Hilsen Birgitte

  • Hej Birgitte,

   Ja, jeg har frosset det ned uden problemer, så det kan du sagtens 🙂 Ellers så holder surdejsbrødet sig meget godt i flere dage uden at blive tørt, på grund af surdejen, der giver ekstra fugt til brødet. Jeg har haft mit stående på køkkenbordet i hvertfald 4-5 dage uden at det blev tørt og kedeligt.
   dbh Unn

 • Hej igen,
  Jeg er i gang med min surdej og den bobler fint – og ser ud til at trives! Jeg er på 6. dag – og vil høre om jeg kan bage me den fra 7. dag efter jeg har fodret den? Måske et par timer efter? Vh. Lisbet

  • Hej igen Lisbeth,

   Dejligt at høre det går godt med surdejen. Ja, jeg tænker godt du kan bage med den den 7.dag, et par timer efter du har fodret den. Jeg ville bage med den når du kan se den har hævet sig og fået bobler.
   mvh Unn

 • Måske jeg spørger dumt – men skal man først opfriske surdejen når man skal bruge den – altså bruge de 100 g. surdej der lige er blevet opfrisket – eller skal man opfriske surdejen efter man har tage de 100 g. til rugbrødet? 🙂

  • Hej Lisbet,

   Det kommer an på om surdejen du bruger har stået i køleskabet eller står på køkkenbordet. Hvis den står på køkkenbordet så kan du bruge 100 g direkte fra surdejen, og så friske den op. Men hvis den har stået i køleskabet, så ville jeg mene at du først skal lade surdejen kommme til stuetemperatur, så opfriske den og når den så har stået i nogle timer, så kan du tage 100 g fra den 🙂

   Mvh Unn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *