Glutenfrit surdejsrugbrød

Glutenfrit surdejsrugbrød

Jeg har glædet mig rigtig meget at dele denne opskrift på glutenfrit surdejsrugbrød med jer. Det er det bedste glutenfri “rug”brød jeg nogensinde har bagt og smagt 😀 Så jeg håber I vil afprøve det – I vil ikke fortryde det.

Jeg har længe ville afprøve et glutenfrit surdejsrugbrød, men det har taget mig lidt tid at tage tilløb til surdejen. Jeg har prøvet at lave surdej flere gange, hvor jeg ikke har været særlig tilfreds med den, enten fordi jeg ikke syntes den fungerede særlig godt ( ikke var særlig aktiv) eller fordi jeg glemte at fodre den.

Men på det seneste har jeg undersøgt meget omkring surdej og så faldt jeg over en youtuber Joshua Weissman, som bager meget og har lavet en grundig guide til surdej. Det er godt nok en almindelig surdej, men jeg har brugt den som vejledning og inspiration til at lave en glutenfri version, som du kan finde her. Jeg har aldrig syntes det har været mere spændende at passe en surdej, som nu.

Det er surdejen der gør at dette glutenfri “rug”brød smager som et almindeligt. Jeg har afprøvet brødet på kæreste, mor, bror og svigerforældre, som alle spiser gluten og de syntes det er på højde med det glutenfulde 😀

Jeg har lavet opskriften således at det er nemt at lave, fordi man bare skal blande alle ingredienser sammen samme dag og så står brødet bare og hæver og udvikler sig til det skal bages dagen efter. Jeg har brug en Cook & Baker form, der er 23 x 10 x 11 cm.

Lad mig endelig høre hvad I synes om det, hvis I afprøver det.

 

Ingredienser:

 • 6 dl lunkent vand (29 grader)
 • 100 g surdej
 • 145 g fint revet gulerødder
 • 15 g fiberhusk
 • 1 tsk kulør
 • 175 g knækket boghvede
 • 50 g hørfrø
 • 50 g solsikkekerner
 • 80 g havregryn
 • 100 g majsmel (fint gult – ikke grynet)
 • 100 g kartoffelmel
 • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

 • 6 dl lunkent vand (29 grader)
 • 100 g surdej
 • 145 g fint revet gulerødder
 • 15 g fiberhusk
 • 1 tsk kulør

Alle disse ingredienser blandes sammen og røres i ca. 3 min.

tilføj:

 • 175 g knækket boghvede
 • 50 g hørfrø
 • 50 g solsikkekerner
 • 80 g havregryn
 • 100 g majsmel (fint gult – ikke grynet)
 • 100 g kartoffelmel eller havremel
 • 1 tsk salt

og rør i 10 min. på røremaskine. Hæld dejen i en 2 L form, beklædt med bagepapir eller sprayet/smurt med fedtstof. Dæk med et viskestykke og lad det stå på køkkenbordet natten over. Jeg har ladet det stå både mellem 17 og 24 timer. Prik hele brødets overflade med en gaffel og drys med birkes, sesam eller havregryn. Denne gang gjorde jeg det inden jeg satte brødet til at hæve, og skorpen var en lille smule løs ovenpå,  så næste gang vil jeg prøve at gøre det når det har hævet og lige før det sættes  i ovnen. Fordi nogle gange kan glutenfri brød have tendens til at skorpen letter sig og danner hulrum – derfor er det godt at prikke hul i overfladen, så luften kan komme ud og ikke danne hulrummet.

Bag brødet ved 200 graders varmluft i ca. 1 time og 15 min. Tag brødet ud og tjek kernetemperaturen. Den skal være 98 grader.

 

Brødet er lige kommet i formen og stilles herefter til hævning til dagen efter (mellem 16-24 timer)

 

Brødet har hævet og bages nu ved 200 grader i ca. 1 time og 15 min. (kommer an på ovn – kernetemperatur skal være 98 grader, så er det færdigt)

 

Brødet har kølet af i ca. 1 time (vigtigt, da det ellers fremstår klægt). Det kan holde sig friskt i flere dage, på grund af surdejen.19
Leave a Reply

avatar
9 Kommentartråde
10 Kommentartrådssvar
0 Følgere
 
Kommentar med mest reaktioner
Kommentartråd med flest interakioner
8 Kommentar forfattere
unnkruseEna TeabDorteKlausBjørk Herup Olsen Forfattere til de nyeste kommentarer
  Subscribe  
nyeste ældste mest stemmer
Giv notifikation om
Ena Teab
Gæst

Hvad ville du anbefale i stedet for havre. Tåler hverken almindelig havre eller glutenfrit havre.
Desværre.
Mange opskrifter har havre i, men hvad kunne være et fornuftigt alternativ.

Dorte
Gæst
Dorte

Hej, jeg har netop bagt dit rugbrød, men brugt en surdej lavet over 2 dage, hvor man starter med en smule gær, efter opskrift af Helle Kofoed.
Det er er blevet rigtig godt, synes jeg, men tænker alligevel at jeg vil at prøve din surdejsopskrift. Jeg kvier mig bare over at skulle smide så meget dej ud i processen, kan det virkelig passe? Synes det er madspild. Kunne man ikke starte med en mindre portion i stedet for?

Klaus
Gæst
Klaus

Hej Unn,
Jeg bor i Skotland og min kone kan ikke have gluten så denne opskrift er perfekt, men jeg kan ikke finde nogle at der herover der sælger knækket boghvede?? Er det, det samme som flaky buckwheat?
Klaus

Bjørk Herup Olsen
Gæst
Bjørk Herup Olsen

Hej Unn,
Jeg lavede din surdej i går ved at blande 150 g vand og 100 havremel, men synes at den virker ret tyk. Er det meningen? vil den blive tyndere i processen?
Venlig hilsen,
Bjørk 🙂

Lisbet Nørgaard
Gæst
Lisbet Nørgaard

Hej igen, igen 😉
Jeg vil bare lige skrive og give dig kæmpe ros 🙂
Jeg har bagt dit rugbrød hver uge siden oktober – og det bliver godt hver gang og holder sig frisk længe. Min surdej er virkelig nem at holde (jeg sætter den i køleskabet imellem mine bagninger) og den er livlig med det samme. Tak for en virkelig god side med mange gode opskrifter. Jeg glæder mig til at prøve nye opskrifter i fremtiden! 🙂

Annika
Gæst
Annika

Hej! Opskriften virker dejlig, og jeg glæder mig til at prøve den! Men jeg klurer på om formen ska være 2 dl i størrelse?
Og undskyld min dårlige dansk, jeg ær svensk. 🙂

Birgitte
Gæst
Birgitte

Hej
Er brødet velegnet til at fryse ned? Jeg tænker ikke vi kan nå at spise det mens det er friskt..
Hilsen Birgitte

Lisbet
Gæst
Lisbet

Hej igen,
Jeg er i gang med min surdej og den bobler fint – og ser ud til at trives! Jeg er på 6. dag – og vil høre om jeg kan bage me den fra 7. dag efter jeg har fodret den? Måske et par timer efter? Vh. Lisbet

Lisbet Nørgaard
Gæst
Lisbet Nørgaard

Måske jeg spørger dumt – men skal man først opfriske surdejen når man skal bruge den – altså bruge de 100 g. surdej der lige er blevet opfrisket – eller skal man opfriske surdejen efter man har tage de 100 g. til rugbrødet? 🙂