Sprøde og knasende glutenfri tarteletter

Sprøde og knasende glutenfri tarteletter

Denne opskrift på glutenfrie tarteletter tager ca. 1 1/2 time at lave, men når man arbejder med butterdej, så må man være lidt tålmodig. De er tiden værd, fordi de smager virkelig godt og ligner meget de “normale” tarteletskåle både i smag og konsistens.

Når jeg tænker tarteletter, så tænker jeg på min bedstemor. Jeg kan næsten stadig huske smagen af de lækre tarteletter bedstemor diskede op med – mums, de var gode. Så tarteletter har altid været noget jeg synes godt om, særlig om efteråret/vinteren, hvorfor det var meget passende at afprøve dem nu. Jeg har ikke prøvet at lave glutenfri tarteletter før, men denne opskrift på glutenfri butterdej vidste sig at være lige i skabet.

Jeg har fundet opskriften på Gluten Free on a Shoestring hjemmesiden, som har mange gode glutenfri opskrifter. Jeg har brugt min egen glutenfri lys melblanding, som du kan finde på denne side, men jeg tænker at en anden glutenfri melblanding til brød også ville kunne fungere.

Jeg ejer ikke tartelet forme, så jeg var lidt i tvivl om hvordan jeg skulle få formet tarteletskålene. Men jeg fandt ud af, at muffinsforme sat på hovedet sagtens kan bruges til at forme tarteletskålene med. Jeg har også prøvet at lave dejen med plantesmør – Naturli’ smørblok, og det fungerede ligeså godt som at bruge almindelig smør, så det kan virkelig anbefales hvis man skal undgå mælkeprodukter.

Hvis man ikke når at spise alle, så egner de sig godt til frysning.

Glutenfri tarteletter

Ingredienser:

ca. 12 stk.

 • 56 g koldt smør eller plantesmør (skåret i tern og holdt koldt til det blandes sammen med melet)
 • 285 g glutenfri lys melblanding (eller anden lys glutenfri melblanding til brød – hvis blandingen ikke indeholder xanthan gum, så tilføj 1 tsk.)
 • 1,5 dl isvand
 • ca. 1/2 tsk. salt

smørfirkant:

 • 224 g koldt smør eller plantesmør (skal pakkes ind i dejen når dejen er færdig)
 • 4 spsk. glutenfri mel

 

Fremgangsmåde:

Nedenunder fremgangsmåden har jeg indsat billeder, som forhåbentlig giver en hjælp til bageprocessen. (der mangler lige billeder af udrulning og folde processen, det glemte jeg desværre, men tager billeder af det næste gang jeg laver dem og lægger det op – indtil da håber jeg at forklaringen er tydelig nok 🙂 )

 1. Hæld de 56 g kolde smørtern i det glutenfri mel i røreskålen. Bland det i melet og tryk smørternene flade med fingrene. Lav et hul i midten af melet og hæld isvandet lidt af gangen i røreskålen. Rør imens vandet hældes i til dejen er samlet til en kugle.
 2. Pak dejen i husholdningsfilm og læg i køleskabet i ca. 15 min.
 3. Hæld 2 spsk mel på bordet og læg det kolde smør ovenpå. Hæld 2 spsk mel henover smørret og bank smørret fladt med en kagerulle (vigtigt med melet, som gør at smørret kan bearbejdes uden at smelte). Når smørret er fladt foldes det sammen og bankes fladt igen. Form det så det er ca. 10 x 10 cm. Smørret skal have ca. samme konsistens som dejen, uden at det smelter, således at det er nemt at rulle ud, når det er pakket ind i dejen.
 4. Hvis smørret begynder at smelte eller bliver for blødt, så smid det i køleskabet i ca. 15 min. før næste skridt.
 5. Tag dejen ud af køleskabet og læg den på et meldrysset bord. Rul den ud til ca. 15 x 15 cm firkant.
 6. Læg smørret på midten af firkanten og marker en streg i dejen hvor smørrets fire sider slutter.
 7. Læg smørret i køleskabet igen og rul ud fra dejens fire streger, således at dejen får fire vinger.
 8. Læg smørret på dejen igen og pak det ind i dejen med de fire vinger, der skal omslutte smørret.
 9. Rul dejen ud så den er aflang. Fold herefter den ene side 1/3 del indover dejen og den anden side ovenpå, så du har tre lag og dejen er kvadratisk. Gentag endnu engang.
 10. Læg dejen i køleskabet i 15 min. og gentag denne proces 4 gange.
 11. Når dejen er klar, kan den laves til tarteletter med det samme eller fryses og bruges en anden dag. Så skal den bare tøs op før den skal bruges.

smør tern smør tern og glutenfri mel glutenfri butterdej udrullet glutenfri tarteletdej og smørfirkant glutenfri butterdej udrullet glutenfri butterdej udrullet smørfirkant indpakket i glutenfri butterdej

Tarteletformning:

 1. Rul dejen ud således at den er ca. 1/2 cm. og udstik cirkler der er ca. 10 cm i diameter.
 2. Hvis du ikke har tarteletformer, så kan muffinsforme sagtens bruges (det brugte jeg).
 3. Vend muffinsformene på hovedet og læg dej cirklen ovenpå, så dejsiderne falder ned ad muffin formens sider.
 4. Stik dejbunden med gaffel eller pind nogle gange, således at bunden ikke hæver op når den bages.
 5. Bag tarteletterne i 15-20 min. på 200 grader.
 6. Tag muffins formen ud af tarteletten og bag igen i 5 min.

   glutenfri tarteletter med butterdejglutenfri tarteletter med butterdej glutenfri tarteletter med butterdej glutenfri tarteletter med butterdej

 

 4 thoughts on “Sprøde og knasende glutenfri tarteletter”

 • Hvordam undgår jeg de glider fra hinanden altså at bunden skiller fra siderne? Nu er det 3gang jeg prøver og kan bare ikk få det til at fungere

  • Hej Vibeke,

   uha, ja jeg husker godt at det også er sket for nogle enkelte, nogle gange når jeg har bagt dem. Jeg tænker at hvis du i stedet for at lægge dejen over muffinsformene, så lægger den ned i muffinsformene eller en tarteletform, så burde bunden ikke skille.

   mvh
   Unn

 • Hej … jeg skal forsøge mig i kunsten at lave tarteletter, vi skal have fest i næste uge så vil lige øve mig ? dog vil jeg lige høre dig hvad xanthan gum er og hvor jeg kan få fat i det? Kigget på samtlige glutenfri melblandinger jeg har og kan ikke se det nævnt.
  Har du et godt råd?
  Mange hilsener, Dukkemor

  • Hej Dukkemor,

   Undskyld mit sene svar, håber du fandt du af det. Men til en anden gang hvis det er, så kan man få xanthan gum i mange forskellige Helsekost forretninger (Helsam, Helsemin, etc), og på nettet kan det også købes. Xanthan gum hjælper med at give glutenfri brød en god struktur, således at det ikke smuldrer let. Det er ikke nødvendigt i almindelige kager og brød/boller, men i småkager og dej der kan have tendens til at smuldre let (f.eks. tærtedej, kiks, butterdej eller dej der skal strækkes ud og arbejdes lidt med) så hjælper det rigtig meget med Xanthan gum – det gør virkelig en forskel. 🙂

   Håber du fik lavet tarteletter til festen – det er en af de mest sete opskrifter på bloggen og synes virkelig at de er på stadie med almindelige tarteletter 🙂

   Mange hilsner,
   Unn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *