Glutenfri fastelavnsboller

Glutenfri fastelavnsboller

Så kan der gøres klart til at bage snaskede glutenfri fastelavnsboller 😀

På søndag er der fastelavn, så derfor skal I selvfølgelig få en opskrift på fastelavnsboller. Jeg husker godt hvor lækkert det var som barn, med kolde kinder efter at have leget ude i sneen, at komme hjem til mors nybagte fastelavnsboller. Nu er jeg voksen, men jeg er stadig en sukkergris, så jeg er stadig lige så stor fan af fastelavnsboller, særlig dem med en slags luftig creme. Nu kan jeg bare ikke spise gluten længere, så jeg har faktisk ikke spist fastelavnsboller i tre år, indtil i år. Fordi nu har jeg lavet en glutenfri version – og den lykkedes riiigtig godt, hvis jeg selv skal sige det.

Denne version af glutenfri fastelavnsboller er lavet på vandbakkelsesdej. Det er nemt at lave og så smager det også super godt med sprødt vandbakkelsesdej sammen med flødeskumscreme og kagecreme – muums! Jeg har pyntet bollerne med flormelis og kakaoglasur denne gang, men det er kun fantasien der sætter grænserne. Og hvis man har børn, så tænker jeg det også er rigtig hyggeligt for dem, at få lov til at være med til at pynte fastelavnsbollerne.

Dette er også en opskrift udviklet til den færøske butikskæde Á –  så til mine færøske læsere, så er den også at finde på færøsk i Á’s tilbudsblad og på deres hjemmeside 🙂

Ingredienser:

Vandbakkelsesdej:

 • 70 g glutenfri havregryn, blendet til mel
 • 80 g kartoffelmel
 • 150 g smør
 • 4 æg
 • 3 dl vand
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk sukker

Kagecreme:

 • 1 pose kagekrem ( f.eks. Dr.Oetker)
 • 5 dl sødmælk eller almindelig mælk

Flødeskumscreme:

 • 2 dl færdigt kagecreme
 • 4 dl fløde
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1 spsk flormelis

Glasur:

 • 3 spsk kakao
 • 6 spsk kogt vand
 • 75 g flormelis

 

Fremgangsmåde:

Vandbakkelsesdej:

 • Sæt ovnen på 200 grader varmluft.
 • Bland vand, smør, salt og sukker i en gryde og lad det koge op.
 • Bland havremelet og kartoffelmelet godt sammen.
 • Når vandet/smørblandingen koger, hældes al melen i gryden og der røres godt i ca. 1/2 til 1 min. på varmen.
 • Tag gryden af varmen og rør til dejen slipper gryden og lad afkøle lidt.
 • Hæld et æg ad gangen i dejen og rør godt imellem hvert æg (el-pisker kan også bruges).
 • Form vandbakkelsesboller ved at bruge to skeer eller sprøjtepose (de vokser meget, så lad der være lidt plads imellem dem, så de ikke vokser sammen).
 • Bag i ca. 25 min. (Det er vigtigt at man ikke åbner ovnen før vandbakkelserne har bagt i 15 min., fordi ellers kan de falde sammen) Efter 20-25 min., tager man en bolle ud, og hvis den ikke falder sammen efter kort tid, så er vandbakkelserne bagt færdigt.
 • Når vandbakkelsesbollerne er færdigbagt, skæres der et lille hul i dem, så dampen kan komme ud.
 • Lad dem afkøle inden de skæres over og fyldes med kagecreme og flødecreme.

Kagecreme, flødeskumscreme og glasur:

 • Bland kagecremepulver og mælk og rør godt. Stil det i køleskabet i 20 min.
 • Pisk fløden sammen med flormelis og vaniljesukker og bland det sammen med 2 dl af den færdige kagecreme fra køleskabet.
 • Bland flormelis, kakao og vand sammen til glasur.
 • Fyld vandbakkelsesbollerne med kagecreme og flødeskumscreme.
 • Pynt med glasur eller andet foretrukket pynt.

 

 

Tip:

Hvis man er glad for syltetøj, så fungerer det også rigtig godt som ekstra fyld og smag, sammen med kage- og flødeskumscremen. Hvis man derudover bager flere vandbakkelser end man kan spise som fastelavnsboller, så kan de også bruges som frokost eller aftensmad, med f.eks. laksemousse eller rejesalat.

 5 thoughts on “Glutenfri fastelavnsboller”

  • Hej Camilla,

   Det er noget tid siden jeg lavede den opskrift, så tør ikke love at jeg husker korrekt, men jeg mener at det bliver til omkring 12 store fastalavnsboller og så flere hvis du laver dem lidt mindre 🙂

   Mvh
   Unn

 • Jeg har for nylig fundet ud af at jeg er allergisk over for både mælk og hvede. Men jeg elsker fastelavnsboller.. Og alt sødt der sviner ? Kan man lave denne i en laktosefri version?

  • Hey Katrin,

   Jeg har ikke prøvet at lave en mælkefri version af disse, men jeg tænker det er et forsøg værd 🙂 Jeg ville prøve at bruge Naturlig’ smørbar blok istedet for smør og så ville jeg bruge soyafløde istedet for fløde og jeg mener at man kan få kagecreme der er mælkefri – mener den fra Oetker er mælkefri.

   Dbh
   Unn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *