Lækkert glutenfrit ‘rug’brød på den hurtige måde

Lækkert glutenfrit ‘rug’brød på den hurtige måde

Dette glutenfri ‘rugbrød’ er et af de bedste jeg har bagt og så er det dejlig hurtigt at lave. Jeg lagde et billede af brødet på Facebook siden, hvor der var flere der var interesserede i at få opskriften, så nu har jeg endelig haft tid til at lægge den op. Hvis I laver det, så ville jeg blive glad for at høre hvad I synes om det 🙂

Jeg afholdte et bagekursus på Færøerne sidste weekend i maj, hvor dette brød var en af opskrifterne. Det var den færøske cøliakiforening, der havde spurgt mig, om jeg ville stå for at afholde kurset efter deres generalforsamling, og det syntes jeg var en spændende udfordring, så det takkede jeg selvfølgelig ja til. Det var en dejlig dag med søde ‘elever’, både børn og voksne, så det var virkelig lærerigt og sjovt at prøve – det gør jeg gerne igen. Det var også virkelig dejligt at se hvor engagerede den færøske Cøliakiforening er og hvor meget de havde fået lavet og er igang med at lave, selv om de er en lille forening, det synes jeg er sejt.

Nå, men jeg ville jo gerne lave et brød till kurset, der var nemt at lave, således at deltagerne fik et brød de hurtigt kan bikses sammen, når man ikke har mere brød tilbage – og så skulle det selvfølgelig smage så godt at man ikke savner det glutenholdige brød; og det synes jeg jeg har formået med dette brød. Jeg savner ihvertfald ikke at kunne spise glutenholdigt rugbrød 🙂

Jeg bruger selv en brødform fra Cook and Baker, som jeg er rigtig glad for. Den er 23 cm lang og 11 høj. Med den portion jeg angiver i denne opskrift, sammen med den brødform, så giver det et dejligt højt brød. Så hvis I bruger en form der er bredere end denne eller større, så vær opmærksom på, at brødet nok ser lidt anderledes ud.

Go’ bagelyst og jeg håber det falder i lige så god smag som hos mig!

Glutenfrit ‘rug’brød på den hurtige måde

Ingredienser:

 • 6 dl lunkent vand
 • 15 g fiberhusk
 • 100 g fint revet gulerødder
 • 50 g græskarkerner
 • 50 g hørfrø
 • 175 g knækket boghvede (eller hel boghvede der blendes)
 • 1 tsk kulør
 • 80 g glutenfri havregryn
 • 100 g majsmel (fint og gul)
 • 100 g kartoffelmel
 • 1 tsk. salt
 • 2 tsk. bagepulver

Således gør du:

 1. Sæt ovnen på 200 grader varmluft.
 2. Lunkent vand, revet gulerødder og fiberhusk kommes i røremaskine, røres godt sammen og står derefter i 5 min.
 3. Græskarkerner, hørfrø, knækket boghvede og kulør kommes ovenstående blanding, røres godt og står i 10 min.
 4. Bland melene, havregryn, salt og bagepulver sammen og hæld lidt ad gangen i, ca. ad tre omgange. Rør derefter i 5 min.
 5. Smør formen eller beklæd den med bagepapir og hæld dejen ned i formen.
 6. Prik huller over hele skorpen med en gaffel og drys birkes, hørfrø eller andre frø over.
 7. Bag brødet i 50-60 min., tag brødet ud af formen og stik et stegetermometer i brødets side. Hvis brødets kernetemperatur ikke er 98 grader, sættes brødet ind i ovnen igen, med stegetermometermåleren i og bages videre til det når de 98 grader.
 8. Lad køle af i 1 time, inden der skæres i det.

  

Jeg har også andre brødopskrifter, som kan findes ved at trykke her.14 thoughts on “Lækkert glutenfrit ‘rug’brød på den hurtige måde”

 • Jeg har bagt dit brød med pofiber istedet for husk, det hævede ikke lige så godt som dit , men det blev fint alligevel.Det er nemt at lave har god konsistens.Er glad for det som rugbrøds erstatning Men jeg kan ikke vænne mig til smagen af boghvede.Er der noget jeg kan bruge i stedet som også er sundt.

  • Hey Hanne 🙂

   Dejligt at høre at du er glad for “rug”brødet, synes nemlig selv det er dejligt at kunne lave et hurtigt brød når man lige står og mangler eller hvis man ikke har tid eller overskud til at vente på den længere proces i surdejs rugbrødet 🙂
   Jeg har faktisk prøvet med risflager, som også har fungeret godt, istedet for boghvedeflager. Ellers plejer jeg også nogle gange bare at putte noget mere havregryn eller andet gryn eller frø i, hvis jeg ikke har haft noget boghvedegryn, så det kan man sagtens. Det vigtige er bare at det har samme konsistens, fordi dejen ikke skal være for våd, for så har den svært ved at hæve op og man kan risikere at brødet bliver klæg.

 • Hej igen Unn.
  Hvor længe kan rugbrødet holde sig? og hvordan skal det opbevares? På køl eller stuetemperatur?
  Hilsen Katrine.

  • Hej Katrine,
   Det kan holde sig ca. 5 dage på køkkenbordet, ellers ville jeg skære det i skiver og fryse det. Hvis man putter brødet i køleskabet kan det godt blive lidt tørt, så derfor ville jeg have det på køkkenbordet/stuetemperatur, eller fryse det ned efter et par dage.

   Mvh Unn

 • Hej Unn.
  Vil man kunne bruge en anden meltype end majsmel i denne opskrift? For eksempel: teffmel eller boghvedemel?
  Hilsen Katrine

  • Hej Katrine,

   Undskyld mit sene svar. Ja, det tænker jeg sagtens at man kan, boghvedemel burde have nogenlunde samme sugeevne (hvor meget vand det suger til sig) som majsmel, så der burde du kunne erstatte det lige over. Jeg tror at teffmel suger lidt mere vand end de to andre meltyper, så der ville jeg bare putte en lille smule mindre af det i – måske ca. 25 g mindre.

   Venlig hilsen,
   Unn

  • Hej Heidi,

   Ja, det tænker jeg godt man kan. Ved ikke hvordan det vil fungere sammen med bagepulveret – vil du stadig have at det skal gå hurtigt at bage det? Jeg ville lade dejen hæve i 1 time inden jeg bagte det, fordi så får du også mere smag i brødet fordi surdejen får mere tid til at udvikle sig i brødet 🙂 Men hvis du prøver at bage det med det samme, ville det være dejligt at høre hvordan det gik 🙂

   Dbh
   Unn

  • Hey Ata,

   Jeg har ikke prøvet at bruge det istedet for, så jeg tør ikke sige hvordan det fungerer. Jeg har prøvet og erstatte den knækkede boghvede med majsgryn som også fungerede meget godt og med risflager, som fungerede okay men ikke ligeså godt som med majsgryn.

   Men jeg ville godt turde og prøve at bruge boghvedemel istedet, så måske bare tilføje lidt mere end der står i opskriften, fordi jeg mener det (den knækkede boghvede) suger mere væske end almindelig boghvedemel. Men er ikke hundrede. Lad mig endelig høre hvordan det gik hvis du prøver det 🙂

   Mvh Unn

   • Hej Unn

    Dejligt, tak for din vejledning. Jeg har nu fået købt knækket boghvede. Vi tåler ikke havregryn, kan man måske skifte det ud med hirseflager?

    Vh Ata

  • Hej Marie,

   Jeg har ikke selv prøvet at erstatte Fiberhusk med Pofiber, men jeg har læst at det kan man godt; og hvis man gør det, så skal man bruge 1/2 dl pofiber for hver spsk Fiberhusk.

   mvh Unn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *