Det færøske brød Drýlur – glutenfri

Det færøske brød Drýlur – glutenfri

Drýlur (udtales drujlur) er et brød, som har været en tradition at bage på Færøerne i mange århundreder. Det siges, at det er en brødtype, der stammer helt fra vikingetiden, hvor man stegte brødets sider i ilden først og så bagte det i stenovn. I dag vokser der ikke korn på Færøerne, men i en af min mors gamle opskriftsbøger står der, at der i gamle dage faktisk voksede korn på Færøerne, og det var det færøske korn, der blev brugt til dette brød “Drýlur”, imens man brugte det købte korn til andre brød. Drýlur var også et meget nemt brød at bage, fordi det kun krævede mel, mælk og lidt natron, hvorimod andet brød, f.eks. rugbrød krævede surdej, skulle hæve og krævede en ordentlig ovn, som ikke alle havde råd til.

Det har også været brugt som et brød, som man lagde noget mad ind i, før det blev bagt, som et slags madbrød. Måske skal jeg prøve det en dag. Men det er altså et brød, hvor det har ændret sig meget gennem tiderne, hvordan det er blevet tilberedt. Det eneste der stadig er det samme er navnet og at brødet er usyret.

Jeg husker det allerbedst som noget man fik til højtider, noget mine bedstemødre bagte, hvor vi spiste det med bl.a. det færøske skærpekød (tørret kød) ovenpå. Mums det var godt!

Jeg har længe tænkt over at prøve at se om jeg kunne lave en glutenfri version af det. Og det er nu lykkedes mig. Det både dufter og smager af den “rigtige” Drýl, som jeg er vant til hjemmefra. Jeg har godt nok ikke noget skærpekød at putte ovenpå her i Danmark, men det smager også dejligt med alt mulig andet pålæg.

Så hvis I får lyst til at afprøve denne dejlige brødtype Drýlur, som er virkelig nem og hurtig at lave, så kommer den her:

 

Det færøske brød Drýlur – glutenfri

Ingredienser:

 • 125 g teffmel
 • 150 g havremel
 • 125 g kartoffelmel
 • 100 g majsstivelse
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 tsk natron
 • 1 tsk salt
 • 3 tsk carobpulver (hvis man ikke har det, kan man også bruge ca. 2 tsk madkulør, som så skal blandes i vandet)
 • 2 spsk fiberhusk
 • 7 dl lunkent vand

Fremgangsmåde:

 1. Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
 2. Smør en 1 1/2 L form med fedtstof.
 3. Sigt og rør alle meltyper, salt, bagepulver, natron og carobpulver godt sammen i en skål.
 4. Hæld fiberhusken i en anden skål.
 5. Hæld vandet henover fiberhusken og rør hurtigt og godt så fiberhusken er godt opløst i vandet.
 6. Hæld med det samme de tørre ingredienser i vand/fiberhuskblandningen og rør godt sammen. Dejen skal være lidt våd og klistret.
 7. Hæld dejen ned i den smurte form og glat ud med våde hænder.
 8. Sæt i ovnen med det samme.
 9. Bag på 250 grader de første 15 min. Sæt ovnen derefter ned på 225 grader de næste 15 min., og til sidst ned på 200 grader de sidste 30 -40 min. Ovne er forskellige, så det kan være det skal have længere eller kortere tid hos andre af jer. Jeg bruger altid stegetermometer, for at sikre mig at brødet har fået nok. Jeg tager brødet ud af ovnen, sætter det på højkant og stikker stegetermometeret i midten af brødet, og hvis temperaturen er 97-98 grader, så er det færdigt. Hvis ikke sætter jeg brødet ind igen med termometeret i og bager til det når den rigtige temperatur.

 

Næste gang vil jeg enten lave huller i brødets skorpe med en gaffel eller lave nogle snit i skorpen med en kniv, for at undgå at skorpen sprækker.

Hvis du leder efter andre brødopskrifter har jeg også nogle andre, som du kan finde her.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *