Godt og glutenfrit “rug”brød

Godt og glutenfrit “rug”brød

Så har jeg endnu en opskrift på godt og glutenfrit “rug”brød klar til jer 🙂 Jeg har prøvet at lave dette brød nogle gange nu, men nu blev det endelig som jeg ønskede det. Da jeg begyndte at lave brødet i går morges, glemte jeg, at jeg havde en aftale, som jeg ikke kunne aflyse kl 12. Så jeg blev nødt til at bage brødet i 40 minutter, og så tage det ud og så sætte det ind i ovnen igen, når jeg var kommet hjem igen. Men det fungerede super fint heldigvis.

Jeg satte min temperaturmåler i brødet, når jeg satte det ind i ovnen igen, og når temperaturen så var 96 tog jeg det ud igen – da havde det bagt i 1 time og 20 min sammenlagt. Hver gang jeg bager brød nu, bruger jeg min temperaturmåler og det har gjort at ingen af mine brød har været klæg siden. Så en temperaturmåler er virkelig et godt redskab, når man bager glutenfrit.

Når brødet er afkølet, skærer jeg det altid i skriver og fryser det ned. Så tager jeg bare de stykker op, som jeg skal spise, så undgår jeg at brødet bliver tørt, før jeg kan nå at spise det hele.

Hvis du ellers er på udkig efter andre rugbrødslignende opskrifter, har jeg også denne her opskrift på grovbrød, som du kan finde her. Det er også et virkelig godt glutenfrit brød.

 

Godt og glutenfrit “rug”brød

Ingredienser:

 • 7 dl lunket vand
 • 15 g gær
 • 15 g fiberhusk
 • 50 g hørfrø
 • 25 g sesamfrø
 • 25 g græskarkerner
 • 2 tsk. kulør
 • 175 g knækket boghvede
 • 80 g glutenfri havregryn eller hirseflager
 • 100 g rismel
 • 100 g majsmel eller boghvedemel
 • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde:

 1. Bland gæren og fiberhusk i det lunkne vand og lad stå i ca. 5 min til det er blevet til gelé.
 2. Bland derefter frø, kerner, knækket boghvede og kulør i geléblandingen og lad stå i ca. 10 min.
 3. Bland havregryn, mel og salt godt sammen og rør i gelé/kerneblandingen lidt ad gangen.
 4. Når dejen er godt sammenrørt, så hælder du den ned i én 2 L form eller i to 1 L forme. Dejen skal fylde ca. 2/3 dele af formen.
 5. Glat dejen ud med våde hænder og lad hæve i ca. 1 time.
 6. Bag på 175 grader varmluft i ca. 1 time og 20 min, eller til kernetemperaturen er mellem 96-98 grader.
 7. Lad brødet afkøle i 1 time, før du skærer i det.

godt og glutenfrit godt og glutenfrit godt og glutenfrit godt og glutenfrit godt og glutenfrit godt og glutenfrit

 9 thoughts on “Godt og glutenfrit “rug”brød”

 • Hej. Hvad kan man bruge i stedet for knækket boghvede da jeg ikke tåler boghvede ? Det ser lækkert ud så det må prøves 🙂

 • Hejsa
  Jeg har lige bagt rugbrødet for første gang i dag. For det første fordi det er glutenfri og for det andet der det vildt lækkert ud.
  Da jeg havde bagt det, var det ligesom skorpen havde hævet mere end resten af brædder, for da det kom ud var der hul hele vejen under skorpen. Det er naturligvis ærgerligt, men det smager dejligt. Kan det have noget at gøre med, at du prikken dejen med en gaffel inden du bager der? Det gjorde jeg nemlig ikke, men kunne se på billedet du havde gjort det.
  Det prøver jeg i hvert fald næste gang. Og så vil jeg komme lidt mere salt i. Men et brød der er kommet for at blive.

  • Hej Henrik,

   Dejligt du har fundet vejen hertil og at du er glad for min rugbrødsopskrift 🙂 Ja, jeg vil gætte på at det er fordi du ikke har prikket hul i skorpen inden du sætter den i ovnen – det har jeg ihvertfald selv erfaret mange gange, at hvis man ikke gør det og hvis dejen er for våd, så kommer der et lufthul.
   Håber det lykkes bedre næste gang 🙂

   Dbh
   Unn

 • Hej – dit brød ser vildt lækkert ud!
  Når du skriver kulør – hvad mener du så? 🙂

  • Hej Lisbet,

   Tak, jeg synes også det smager virkelig godt! Jeg mener madkulør, som man også bruger til at give sovs farve 🙂 Men det ændrer jeg hurtigt i opskriften, så der ikke er andre der er i tvivl om hvad det er.

   Mvh Unn

 • Hej Unn! Jeg har nu forsøgt at bage brødet, men det hæver ikke så meget som dit ser ud til at have gjort.
  Det eneste jeg ikke gjorde præcist efter opskriften var, at jeg erstattede knækket boghvede med boghvede gryn (da jeg ikke kunne finde det andet), som jeg rørte i sammen med de andre kerner (og lod stå i 10 min) og så kom jeg dejen i to forme istedet for en 2L form. Kan det være boghvede grynet eller formene der er problemet?
  Brødet ser vildt lækkert ud og smager også godt, men er lidt klistret indeni (temp. kom op på 97).
  Jeg brugte røremaskine og rørte med lav/medium hastighed, i ca 5 min. Hvordan skal det røres?
  Tak 🙂

  • Hej Noomi,
   Det er så ærgerligt når bagning ikke går som den skal, det kender jeg alt til. Men boghvedegryn mener jeg faktisk er det samme som boghvedegryn, så der skulle ikke være noget der. Og det at du har puttet det i to forme burde heller ikke have gjort en forskel. Var vandet lunket når du puttede gæren i og lod du brødet hæve i 1 time?
   Jeg plejer at lade brødet røre i røremaskinen ca. 5-10 min på lav/medium hastighed, så det burde også være fint det du har gjort.

   Det er også meget vigtigt ikke at skære i brødet før det er blevet nedkølet – jeg plejer at vente 1 time til jeg skærer i det. Fordi skærer man i det for hurtigt, så fremstår brødet klægt.

   Skriv endelig hvis der er andet og jeg håber det går lige som det skal næste gang 😉

   – Unn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *