Gluten- og mælkefri citron marengs tærte

Gluten- og mælkefri citron marengs tærte

I dag er det allerede ét år siden jeg startede bloggen, så det skal fejres med at spise denne gluten- og mælkefri citron marengs tærte, som jeg bagte igår. Det er min version af hvordan jeg godt kan lide at en citron marengs tærte skal smage, super lækker med en dejlig balance mellem sur og sød.

Det er mærkeligt at det allerede er ét år siden jeg startede med at dele lidt fra min glutenfri erfaring. Det har været meget givende for mig, både på grund af den feedback jeg har fået, men også at bloggen har gjort at jeg har fået trænet mine glutenfri bagemuskler endnu mere, end hvis jeg ikke havde startet den. Mit mål er at blive en glutenfri mesterbager 😀 – der er noget vej endnu, men jeg føler, at jeg hele tiden gør fremskridt – og de fremskridt håber jeg I fortsat har lyst til at følge med i.

Jeg er særlig tilfreds med hvordan bunden i denne tærte er blevet. Ofte har jeg oplevet, når jeg har forsøgt mig med glutenfri dessert tærtedej, at dejen er meget porøs og lidt tør. Men denne dej blev lige som jeg ville have den at være. Og det er jeg ret sikker på er på grund af tapiokamelet og xanthan gum. Tapioka giver en virkelig god tekstur til dej og xanthan gum gør at dejen bliver mere fast og ikke smuldrer når den er bagt – så det er vigtigt at tilføje i denne dej. Ellers må I gerne tippe mig om hvordan I gør for at jeres dessert tærter ikke smuldrer 😉

Jeg har valgt at lave den både gluten- og mælkefri, da jeg ved at der er mange som heller ikke kan tåle mælk, når de ikke tåler gluten. Der vil komme flere opskrifter i fremtiden, som er både gluten- og mælkefrie.

 

Ingredienser:

opskriften giver én stor tærte eller 10 små tærter

Tærtebund:

 • 200 g fuldkornsrismel
 • 100 g tapiokastivelse
 • 150 Naturli’ smørbar
 • 2 spsk sukker
 • 1 æg eller 2 spsk koldt vand
 • 1 tsk xanthan gum (meget vigtigt – gør at dejen ikke revner lige så nemt)

Citroncreme:

 • 1 – 1,5 dl citronsaft ( ca. 3 – 4 citroner – kommer an på hvor sur man ønsker tærten)
 • 1 dl appelsinsaft (ca. 1 stor appelsin)
 • revet skal fra 3 citroner
 • revet skal fra 1 stor appelsin
 • 90 g sukker
 • 2 spsk maizena
 • 3 æggeblommer (gem æggehviderne til marengsen)
 • 80 g Naturli’ smørbar blok
 • 1 æg

Marengs:

 • 3 æggehvider
 • 125 g flormelis
 • 1 tsk. æblecidereddike

Fremgangsmåde:

Tærtebund:

 • Bland melet, xanthan gum og sukker godt sammen.
 • Rør smørret i til det bliver til en grynet masse.
 • Tilsæt ægget/vandet til dejen samler sig.
 • Lad stå i køleskabet i ca. 1/2 time.
 • Rul dejen ud på bagepapir og vip den over i tærteformen. Det kan godt være at du skal lappe den lidt sammen, da dejen kan være lidt skrøbelig.
 • Prik bunden nogle gange med en gaffel og forbag tærtebunden på 175 grader varmluft i ca. 15 min. Lav citroncremen imens:

Citroncreme:

 • Kom citron- og appelsinsaften i en gryde sammen med sukker, maizena og revet citronskal og appelsinskal og varm op på middel varme, til det begynder at koge. Rør hele tiden.
 • Tag gryden af varmen og kom naturlig smørbar i og rør mens det smelter.
 • Pisk det hele æg sammen med æggeblommerne og hæld det ned i citroncreme blandingen.
 • Sæt gryden tilbage på middelvarme og lad det koge i et par min. (ca. 3-5 min.) imens du hele tiden rører i blandingen.
 • Tag af varmen.
 • Kom citroncremen over i tærtebunden og bag den igen ved 175 grader varmluft i ca. 15-20 min. Lad køle helt af inden du kommer marengs ovenpå.

Marengs:

 • Begynd og pisk æggehviderne stive.
 • Når æggehviderne begynder at blive stive, så tilføjes flormelis løbende ad ca. 2 omgange, imens der piskes godt imellem hver gang.
 • Kom nu æblecidereddiken i og pisk videre. (æblecidereddiken gør at marengsmassen bliver flot skinnende og sej) – der skal piskes i ca. 10 min tilsammens.
 • Kom marengs ned i en sprøjtepose med tyl og sprøjt marengs efter ønske på tærten.
 • Brug en gasbrænder til at brænde marengsen lidt eller meget – smag og behag – jeg kan bedst lide når den ikke er særlig meget brændt)

Velbekommen!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *