Chocolate chip cookies – glutenfri og mælkefri
Mmm, jeg eeelsker chocolate chip cookies! Særlig nybagte, med et koldt glas mælk – mums! Jeg har prøvet at lave glutenfri chocolate chip cookies flere gange før, men disse er de første hvor jeg har været fuldstændig tilfreds med både smag og konsistens.
Nogle gange synes jeg det kan være svært at bage småkager der er glutenfri uden at de let smuldrer – men det gør disse heldigvis ikke. Det er xanthan gummiet der gør at de ikke smuldrer og æggeblommerne der giver den gode chewy konsistens.
Opskriften er også mælkefri, fordi jeg har brugt Naturli’ smørbar blok som er plantebaseret smør og som fungerer virkelig godt som erstatning for almindeligt smør – jeg synes de smager meget ens.
Denne opskrift er så smart at man også kan rulle dejen til pølser og så fryse dem ned og så tage en op når man får lyst til cookies, så kan man bare skære så mange man lige har lyst til og bage dem med det samme – nybagte cookies på ingen tid!
Hvad enten du vælger at bage chocolate chip cookies med det samme eller efter en tur i fryseren/køleren – så håber jeg de falder i lige så god smag som her 😉 Good weekend herfra 😉
Chocolate chip cookies – glutenfri og mælkefri
Ingredienser:
- 150 g brun farin
- 100 g sukker
- 2 æggeblommer
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk salt
- 200 g Naturli’ smørbar
- 275 g Amo glutenfri mel til kage eller Doves self raising white flour
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk xanthan gummi (undlad hvis det mel du bruger indeholder xanthan gummi)
- 200 g chokolade knapper eller hakket chokolade
Fremgangsmåde:
- Pisk sukker, farin og smør godt sammen.
- Tilføj æggeblommerne og pisk igen.
- Bland mel, salt, vaniljesukker, bagepulver og xanthan gum sammen og tilføj til blandingen – rør godt sammen.
- Kom til sidst chokolade stykkerne i og rør til de er godt indkorporeret.
- Kom dejen på køl i 1-2 timer eller til dagen efter.
- Lav små runde kugler (man får ca. 40 stykker) og sæt på bageplade med god afstand imellem kuglerne, fordi de flyder ud når de bages.
- Bag på 175 grader varmluft i 10-15 min. (jo længere du bager dem, jo mere knasende bliver de – så hvis du kan lide at de er lidt cheewy som jeg, så ville jeg kun bage dem i 10-12 min.)
- Hiv bagepapiret over på en rist og lad køle af i 10-15 min. inden du fjerner bagepapiret (cookies’ne er meget bløde lige når de kommer ud af ovnen, så de skal lige sætte sig inden man rører ved dem).
Du kan også fryse dejen ned i ruller og så tage dem op nogle timer før du skal bruge det eller faktisk også direkte fra fryseren og så skære dejen i skiver efter hvor store eller tynde du ønsker småkagerne og så bage dem på samme måde som forklaret ovenover.
Så kan man altid have en dej i fryseren klart til når man skulle få gæster eller hvis man skal have noget lækkert med til et arrangement.
Her har dejen været frossen og så ligget i køleskabet natten over, så dejen er lidt mere fast i det end hvis man bager kagerne efter 1-2 timer (begge ting fungerer meget godt).
Her har jeg brugt Doves self raising white flour uden at putte bagepulver i og efter ca. 2 timer på køl, formede jeg dejen til små kugler på størrelse med en 5 krone, ca. 2-3 cm høje og bagte på 175 grader i 10 min.
Til disse cookies har jeg også brugt Doves self raising white flour men tilføjet 1 tsk. bagepulver. Dejen blev frossen ned i ca. 3-4 timer og så tog jeg dejen op, skar den i skiver, lagde dej skiverne på bagepladen med godt mellemrum mellem kagerne og bagte dem med det samme på 175 grader i ca. 12 min.