Marcipan karamel kys – glutenfri og mælkefri

Marcipan karamel kys – glutenfri og mælkefri

Disse marcipan karamel kys har været lang tid undervejs 🙂 Jeg lavede dem for lang tid siden, men jeg var ikke helt tilfreds med bunden, så derfor ville jeg ville ikke dele opskriften, før jeg var helt tilfreds med smag og konsistens – og det er jeg endelig.

Det tog mig lidt tid at komme igang med at fixe opskriften og få bunden lige som jeg ville have den, fordi jeg imellem tiden fandt alle mulige andre kageidéer der skulle afprøves først. Men for cirka én uge siden gav jeg den et forsøg mere og nu er den præcis som den skal være.

Jeg bestemte mig for at lave en mælkefri version, og det lykkedes super godt, så dem der ikke tåler mælk kan også være med her 🙂

Hvis man godt kan tåle mælk, så kan man også bruge karamellen fra choko karamel kys opskriften, som du kan finde her, som er næsten samme opskrift, hvor bunden er en lækker chokoladebund (sååå lækker chokobund – kan også nydes som lækker brownie uden alt det andet).

Marcipan Karamel kys

Ingredienser: 

Marcipanbund: (ca. 40 små bunde)

  • 150 g sukker
  • 50 g flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 æg
  • 100 g Naturli’ plantesmør blok
  • 100 g AMO glutenfrit mel til kager
  • 125 g fint revet marcipan

Mælkefrit karamel:

  • 200 g sukker
  • 75 g Naturli’ plantesmør blok
  • 2 dl soya fløde

Kys:

  • 2 1/2 æggehvider
  • 115 g sukker eller flormelis
  • 1/2 tsk æblecidereddike
  • evt. farve efter eget valg (ca. 1 tsk flydende farve eller nogle enkelt dryp af pastafarve)
  • valgfrit: hvis man ønsker smag er 1-2 tsk nok, jeg har prøvet med karamelessens, som fungerede super godt

Fremgangsmåde:

Marcipanbund:

  1. Kom Naturlig’ plantesmør i en gryde og smelt ved lav varme
  2. Pisk sukker, flormelis, æg og vaniljesukker til tyk æggesnaps.
  3. Riv marcipanen ned i massen lidt ad gangen og rør rundt.
  4. Kom plantesmør og mel i og rør forsigtigt rundt, til alt er godt inkorporeret.
  5. Beklæd en form på ca. 22 x 24 cm med bagepapir, hæld dejen ned i og bag ved 175 grader i ca. 20 – 25 min.
  6. Lad bunden køle lidt af og udstik derefter små runde forme (Jeg brugte mit tyl til sprøjteposen til at udstikke bundene med).

Mælkefrit karamel:

  1. Kom sukkeret på en pande ved middel varme og lad få fred til sukkeret bliver til sirup.
  2. Når hele sukkeret er næsten helt smeltet røres der i blandingen, indtil alt sukkeret er smeltet.
  3. Vend nu plantesmørret i indtil det er inkorporeret.
  4. Hæld til sidst soyafløden i og rør til alt er godt blandet sammen. Lad småkoge i ca. 10 min., og lad derefter afkøle inden du sprøjter det ovenpå marcipanbundene.

Kys:

  1. Tænd ovnen på 100 grader varmluft.
  2. Pisk æggehviderne næsten helt stive.
  3. Hæld æblecidereddike i og pisk videre.
  4. Hæld halvdelen af sukkeret/flormeliset i og pisk videre. Når det er indkorporeret hældes resten ved.
  5. Pisk i yderligere ca. 10 min., til marengsmassen er helt sej.
  6. Beklæd en bageplade med bagepapir, hæld marengsmassen i en sprøjtepose og form marengskys på bagepladen.
  7. Bag i 1 1/2 time, sluk ovnen og lad marengskys stå inde i ovnen i yderligere 20 min.
  8. Tag marengskys ud og lad køle af.

Saml kagerne ved at komme karamellen ovenpå marcipanbunden og kysset ovenpå.

 



Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Giv notifikation om