Æbletrifli med glutenfri makroner og müsli
Jeg elsker gammeldags æblekage, så har længe tænkt over at lave en glutenfri version. Det er så blevet til denne glutenfri æbletrifli, hvor jeg har brugt müsli som erstatning for kagerasp, som man plejer at bruge – og det fungerer super godt og smager virkelig godt.
Når man har cøliaki, så kan man desværre ikke købe de makroner der er i supermarkedet, fordi der er gluten i (måske du en sjældent gang kan finde glutenfri makroner, men det har jeg desværre ikke set i de 3 1/2 år jeg har haft cøliaki). Men jeg forstår ikke hvorfor de ikke er glutenfri, fordi når man laver dem fra bunden, så behøver man hverken stivelse eller mel overhovedet. Så her viser jeg hvor nemt det er at lave makroner fra bunden og så er deres holdbarhed ret lang, hvertfald en måned hvis ikke længere.
Æblegrøden er også virkelig lækker at bruge som topping enten til havregrød, chiagrød eller til yoghurten sammen med müsli.
Så er desserten eller morgenmaden til weekenden reddet ik? 😉
God weekend!
Glutenfri æbletrifli
Ingredienser:
æblegrød:
- 1 kg æbler
- 65 g rørsukker eller 1 tsk honning (alt efter hvor sød du ønsker grøden, jeg synes ikke grøden er sur med 1 tsk. honning)
- 2 dl vand
- 1/2 vaniljestang eller 1 -2 tsk vaniljesukker eller vaniljepasta
makroner:
- 1 æggehvide
- 55 g mandler
- 75 g flormelis
- 75 g sukker
müsli:
- 3 dl havregryn
- 1 dl mandler
- 2 spsk honning
- 2 spsk kokosolie
- 1 vaniljesukker
råcreme:
- 2 spsk sukker
- 1 spsk flormelis
- 3 æggeblommer
- 2,5 dl fløde
- 1 tsk vaniljesukker
Fremgangsmåde:
Æblegrød
- Skyl æblerne og skær dem i mindre stykker, skær også kernehuset væk (den er ekstra lækker hvis du skræller æblerne også).
- Kom æblene i en stor gryde sammen med vandet og lad koge i ca. 15 min.
- Kom resten af ingredienserne i og lad koge videre i ca. 10 min.
- Lad køle af.
Makrónir
- Blend mandlerne i foodprocessor.
- Kom resten af ingredienserne i og blend i ca. 1/2 – 1 min. til alt er godt sammenblandet.
- Kom makronmassen i en pose og sprøjt små cirkler på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag ved 150 grader varm luft i ca. 25 min., lad afkøle på rist.
Müsli
- Smelt kokusolie og honning på pande ved lav varme.
- Hak mandlerne og kom på panden sammen med de andre ingredienser og vend det rundt i 5 min.
- Tag af varmen og lad afkøle.
Rákrem
- Pisk fløden stiv.
- Pisk æggeblommerne sammen med sukker, flormelis og vaniljesukker, til det bliver til tyk æggesnaps og vend derefter fløden i.
Saml triflen
Saml æbletriflen ved at lægge æblegrød, knuste makroner og müsli i ét eller flere lag og top med råcreme.