Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri

Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri

Så var opskriften på disse lækre glutenfri surdejsboller med hørfrø klar til jer. Surdejen giver bollerne ekstra smag og næring og gør at de er endnu bedre for maven, fordi surdej og lang hæveproces gør at bollerne er nemmere for maven at nedbryde, end de boller hvor der er masser af gær i og som har en kort hæveperiode.

Jeg synes det er hurtigt at smække dejen sammen, hvis man har lavet surdejen, som I kan finde en opskrift og vejledning til her, og så gælder det bare om at have tålmodighed med hæveprocessen – men den er det værd. Jeg plejer at lave dejen om aftenen, og så er dejen klar til at bage morgenen efter.

Når glutenfri bagværk er lavet med surdej, så holder det sig også længere og bedre (bliver ikke tørt) uden at skulle fryses ned. Så der er mange gode grunde til at bage med surdej.

Hvis man ikke har tid eller tålmodighed til at bage med surdej og en lang hæveproces, så har jeg også disse lækre havre/majsboller, som er noget hurtigere at lave. Men jeg håber I afprøver at bage med surdej når i har tid og tålmodighed, det er virkelig tiden værd.

God bagelyst og god weekend 😉

 

Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri

Ingredienser:

  • 6 dl vand eller plantemælk
  • 75 g glutenfri surdej
  • 20 g fiberhusk
  • 1 dl hørfrø
  • 100 g smeltet naturlig’ plantesmør eller 1 dl rapsolie
  • 1 æg
  • 1 spsk honning
  • 1/4 – 1/2 tsk tørgær
  • 175 g glutenfri havremel
  • 125 g fint majsmel
  • 200 g kartoffelmel
  • 1 tsk flagesalt

Fremgangsmåde:

  1. Bland surdej og vand/plantemælk sammen; og hæld derefter fiberhusk i lidt efter lidt mens du rører hele tiden. Rør derefter i ca. 2 min.
  2. Kom æg, honning og smeltet plantesmør i og rør hurtigt sammen.
  3. Bland mel, salt, hørfrø og tørgær sammen, hæld i blandingen og rør i ca. 10 min.
  4. Del dejen i to og kom den i hver deres form som er sprayet med fedtstof.
  5. Lad stå på køkkenbordet i nogle timer og sæt derefter i køleskabet til morgenen efter.
  6. Sæt ovnen på 250 grader varmluft og stil bagepladerne ind i ovnen.
  7. Kom glutenfrit mel på et bagepapir og hæld dejen forsigtigt ud på bagepapiret.
  8. Skær dejen i 9 stykker, tag den varme bageplade ud af ovnen og hiv bagepapiret med bollerne på over på bagepladen, sæt den tilbage i ovnen og bag i ca. 20 min. (sæt gerne varmen ned på 230, de sidste 5-10 min.)
  9. Tag bollerne ud af ovnen og lad afkøle i 1/2 time før du skærer i dem.

surdejsboller glutenfri

surdejsboller glutenfri surdejsboller glutenfri surdejsboller glutenfri surdejsboller glutenfri



10 thoughts on “Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri”

  • Hej 🙂
    Jeg har kigget med et stykke tid, men har nu endelig taget mig sammen til at få gang i en surdej! Tak for en rigtig dejlig, inspirerende blog!
    Det er min mand som har cøliaki, desværre tåler han heller ikke havre, så jeg prøver at lave surdejen på majs og fuldkornsrismel.
    Indtil videre lever den i hvert fald i bedste velgående, så jeg tror det lykkedes.
    I weekenden har jeg planer om at afprøve disse boller, og så skifte havremelen ud med boghvede og fuldkornsrismel.
    Kan man mon bruge en lille smule alm. Gær eller skal det være tørgær?
    De bedste hilser Charlotte Gadeberg

    • Hej Charlotte 🙂

      Tusind tak, dejligt du følger med og at du finder inspiration, det er jeg glad for at høre! Ja, det bliver du glad for, surdej gør alt bagværk bedre og mere smagfuldt;) Øv ærgerligt han ikke tåler havre, men heldigvis er der mange andre meltyper at vælge imellem, så det er ikke noget problem – boghvede og fuldkornsrismel lyder som fin erstatning for havremel. Jeg ville bruge mere boghvede end rismel.

      Man kan sagtens bruge frisk gær istedet for tørgær – jeg bruger bare selv tørgær fordi jeg synes personligt at bagværket smager mere gæret med frisk gær end med tørgær, men det er nok smag og behag.

      Held og lykke og god fornøjelse med bagningen.

      Dbh Unn

  • Hej,, Er ved at lave surdej og er har lige lavet dag.3, men er det normalt at det lugter lidt prutagtigt? Den bobler fint og var vokset fra dag 2 og til i dag.

    • Hej Ulla,

      Jeg mener at det er okay at den lugter lidt mærkeligt, så længe den ikke er muggen. Hvilke meltyper bruger du til at fodre den med?

      Dbh
      Unn

    • Hej Brian,

      Jeg har ikke fundet nogle steder hvor man kan købe glutenfri surdej endnu – men forhåbentlig er det noget der bliver muligt i fremtiden 🙂 Så jeg laver surdejen selv. Du kan finde en vejledning til surdejen, ved at trykke på linket på denne side eller ved at kigge under “tips og trick’s” menuen, hvor vejledningen ligger på glutenfri surdej siden. Go’ fornøjelse, bagværket bliver ekstra lækkert med surdej!

      dbh Unn

      • Hej Nanna,
        Lækkert at man kan købe glutenfri surdej der – ved ikke om nogle steder i København der sælger det endnu, men forhåbentlig kommer det i fremtiden 🙂
        Hvad syntes du om bollerne?

        Mvh Unn

    • Hej Karina,

      Jeg har ikke prøvet at lade det stå i 48 timer, så tør ikke love hvilken betydning det har for resultatet. Men hvis du prøver det, så ville jeg undlade at putte tørgær i dejen og bare bruge surdej, således at der er mindre risiko for at dejen overhæver. Giv endelig en tilbagemelding om hvordan det fungerede, hvis du afprøver det 🙂

      Sejt du hopper ud i at bage med surdej når du er ny i den glutenfri verden! Håber du bliver glad for resultatet 😉

      Mvh Unn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *