Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri

Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri

Så var opskriften på disse lækre glutenfri surdejsboller med hørfrø klar til jer. Surdejen giver bollerne ekstra smag og næring og gør at de er endnu bedre for maven, fordi surdej og lang hæveproces gør at bollerne er nemmere for maven at nedbryde, end de boller hvor der er masser af gær i og som har en kort hæveperiode.

Jeg synes det er hurtigt at smække dejen sammen, hvis man har lavet surdejen, som I kan finde en opskrift og vejledning til her, og så gælder det bare om at have tålmodighed med hæveprocessen – men den er det værd. Jeg plejer at lave dejen om aftenen, og så er dejen klar til at bage morgenen efter.

Når glutenfri bagværk er lavet med surdej, så holder det sig også længere og bedre (bliver ikke tørt) uden at skulle fryses ned. Så der er mange gode grunde til at bage med surdej.

Hvis man ikke har tid eller tålmodighed til at bage med surdej og en lang hæveproces, så har jeg også disse lækre havre/majsboller, som er noget hurtigere at lave. Men jeg håber I afprøver at bage med surdej når i har tid og tålmodighed, det er virkelig tiden værd.

God bagelyst og god weekend 😉

 

Surdejsboller med hørfrø – glutenfri og mælkefri

Ingredienser:

  • 6 dl vand eller plantemælk
  • 75 g glutenfri surdej
  • 20 g fiberhusk
  • 1 dl hørfrø
  • 100 g smeltet naturlig’ plantesmør eller 1 dl rapsolie
  • 1 æg
  • 1 spsk honning
  • 1/4 – 1/2 tsk tørgær
  • 175 g glutenfri havremel
  • 125 g fint majsmel
  • 200 g kartoffelmel
  • 1 tsk flagesalt

Fremgangsmåde:

  1. Bland surdej og vand/plantemælk sammen; og hæld derefter fiberhusk i lidt efter lidt mens du rører hele tiden. Rør derefter i ca. 2 min.
  2. Kom æg, honning og smeltet plantesmør i og rør hurtigt sammen.
  3. Bland mel, salt, hørfrø og tørgær sammen, hæld i blandingen og rør i ca. 10 min.
  4. Del dejen i to og kom den i hver deres form som er sprayet med fedtstof.
  5. Lad stå på køkkenbordet i nogle timer og sæt derefter i køleskabet til morgenen efter.
  6. Sæt ovnen på 250 grader varmluft og stil bagepladerne ind i ovnen.
  7. Kom glutenfrit mel på et bagepapir og hæld dejen forsigtigt ud på bagepapiret.
  8. Skær dejen i 9 stykker, tag den varme bageplade ud af ovnen og hiv bagepapiret med bollerne på over på bagepladen, sæt den tilbage i ovnen og bag i ca. 20 min. (sæt gerne varmen ned på 230, de sidste 5-10 min.)
  9. Tag bollerne ud af ovnen og lad afkøle i 1/2 time før du skærer i dem.

surdejsboller glutenfri

surdejsboller glutenfri surdejsboller glutenfri surdejsboller glutenfri surdejsboller glutenfri



10
Leave a Reply

avatar
4 Kommentartråde
6 Kommentartrådssvar
0 Følgere
 
Kommentar med mest reaktioner
Kommentartråd med flest interakioner
6 Kommentar forfattere
unnkruseCharlotteUlla MøllerNannaBrian Forfattere til de nyeste kommentarer
  Subscribe  
nyeste ældste mest stemmer
Giv notifikation om
Charlotte
Gæst
Charlotte

Hej 🙂
Jeg har kigget med et stykke tid, men har nu endelig taget mig sammen til at få gang i en surdej! Tak for en rigtig dejlig, inspirerende blog!
Det er min mand som har cøliaki, desværre tåler han heller ikke havre, så jeg prøver at lave surdejen på majs og fuldkornsrismel.
Indtil videre lever den i hvert fald i bedste velgående, så jeg tror det lykkedes.
I weekenden har jeg planer om at afprøve disse boller, og så skifte havremelen ud med boghvede og fuldkornsrismel.
Kan man mon bruge en lille smule alm. Gær eller skal det være tørgær?
De bedste hilser Charlotte Gadeberg

Ulla Møller
Gæst
Ulla Møller

Hej,, Er ved at lave surdej og er har lige lavet dag.3, men er det normalt at det lugter lidt prutagtigt? Den bobler fint og var vokset fra dag 2 og til i dag.

Brian
Gæst
Brian

Den sur dej , kan man købe det eller skal man selv lave det ?

Nanna
Gæst
Nanna

Jeg har bagt dem er i weekenden og jeg købte surdej hos Ren kost i Jægergårdsgade i Århus C.

Karina Petersen
Gæst

Hej
Vil blot høre om man kan lade den ene skål stå til dagen efter så man begge dage får friske boller ?
Ganske ny i den glutenfri.

Mvh Karina