Luftige og lækre glutenfri boller med havre- og majsmel

Luftige og lækre glutenfri boller med havre- og majsmel

Her får du en af mine bedste opskrifter på glutenfri boller. Det er dem jeg har lagt op på Facebook og Instagram nogle gange, for at vise hvor luftige de er. Nu har jeg brugt dem i bagekurset på Færøerne, som jeg ville skulle være en overraskelse for deltagerne, så det var nogle boller de ikke havde set og prøvet før. Så nu kan jeg dele dem med jer andre og jeg glæder mig at høre hvad I synes om dem.

De her glutenfri boller blev virkelig godt modtaget på bagekurset, hvor deltagerne var meget overraskede over hvor luftige og velsmagende de var. Det var så dejligt at høre og gør, at jeg får endnu mere lyst og blod på tanden til at udvikle endnu flere lækre glutenfri opskrifter 😀

Disse glutenfri boller er også virkelig mine favoritter for tiden, både fordi de er luftige, lækre og smagfulde, men også fordi de kan laves med meltyper der ligger i den billigere ende i forhold til andre glutenfri meltyper. Derudover bliver de ikke tørre dagen efter, men spiser man ikke alle dagen efter de er bagt, så ville jeg anbefale at fryse resten.

Du burde kunne få alle meltyperne, som jeg har brugt i denne opskrift: havremel, majsmel og kartoffelmel i Rema 1000, så behøver man ikke lede mange forskellige steder for at finde dem. Til dem der ikke kan tåle mælkeprodukter, så har jeg angivet hvilke alternativer der er til smørret og mælken.

Jeg har også en koldhævet version af disse boller, som du kan finde her.

Go’ bagelyst og lad mig endelig høre hvad I synes om dem, hvis I prøver dem 😉

Luftige og lækre glutenfri boller med havre- og majsmel

Ingredienser:

12-14 stk.

 • 100 g smør eller plantesmør
 • 4 dl mælk eller glutenfri havremælk/rismælk/soyamælk
 • 2 dl lunkent vand
 • 1 pk tørgær = 11 g
 • 1 æg
 • 1 spsk honning
 • 20 g fiberhusk
 • 175 g glutenfri havremel
 • 125 g majsmel (fint og gult, ikke gryn)
 • 200 g kartoffelmel
 • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

 1. Smør og mælk smeltes til 38 grader/ lunkent.
 2. Imens smør og mælk smeltes, blandes tørgær og lunkent vand sammen i en anden skål og står i 10 min., til det begynder at skumme/boble.
 3. Rør ægget og honningen sammen, hæld i mælkeblandingen og rør sammen.
 4. Kom derefter mælke/æg/honning blandingen i gærskummet og rør hurtigt rundt nogle få omgange.
 5. Kom derefter fiberhusk i og rør på høj hastighed, ca. 3 min. (jeg bruger røremaskine).
 6. Bland alle melene sammen med saltet og kom det hele i og rør igen på høj hastighed i 10 min. (Jeg bruger K spatelen, altså ikke dej spatelen, men den man også bruger til kager. )
 7. Lad dejen hæve i 1 time.
 8. Drys mel på bordet og hæld dejen ud på det.
 9. Tryk varsomt dejen ned og ud, således at det bliver ca. 4-5 cm højt (se billede for neden).
 10. Skær dejen ud i 12-14 stykker (se billede for neden), stil dem på bageplade med viskestykke over og lad dem efterhæve i 1/2 time.
 11. Bag bollerne i 10 min. ved 250 grader varmluft. Sænk varmen til 200 grader og bag videre i ca. 10 min.
 12. Lad bollerne køle af i hvertfald 1/2 time, inden du skærer i dem.

    

 26
Leave a Reply

avatar
13 Kommentartråde
13 Kommentartrådssvar
1 Følgere
 
Kommentar med mest reaktioner
Kommentartråd med flest interakioner
12 Kommentar forfattere
unnkruseHeidi JohannesenBirgitte juhlFredereikkeGertrud Rostgaard Forfattere til de nyeste kommentarer
  Subscribe  
nyeste ældste mest stemmer
Giv notifikation om
Heidi Johannesen
Gæst
Heidi Johannesen

Hej Unn. Tak for opskriften. De blev virkelig lækre og med en god konsistens som almindeligt brød, men som en anden skrev blev dejen utroligt våd. Den kunne kun liiiige holde formen og blattede ud under bagning til flade boller. Jeg bagte den 3 gange på samme dag og hver gang med samme meget våde konsistens og dermed også knap nok en bolle efter bagning. Mærkeligt. Så skal det være noget med at ægget er større end dit eller at decilitermålet ikke er særligt præcist, for melet mv. blev vejet helt præcist af. Jeg ved det ikke. Næste gang vil… Læs mere »

Birgitte juhl
Gæst
Birgitte juhl

Wauuu nogle lækre og luftige boller . Tak for opskriften ?.

Fredereikke
Gæst
Fredereikke

Min dej hævede rigtig fint, men da jeg ville skære det ud, blev de ligesom helt “flossede” i kanten pga de mange luftbobler. Gør det nogen forskel om man bruger kniv eller bagespatel? Og skal man trykke ovenfra og helt igennem eller mere “slice” med en skarp kniv?

Gertrud Rostgaard
Gæst
Gertrud Rostgaard

Meget lækre
Min dej var også meget våd, men det lykkedes allogevel at få lækre og luftige stykker ud af det.
Mit mælk kom til at koge og jeg kpm ikke husk i, men ekstra havremel
Ikke sidste gang de er kpmmet i min ovn ?

Katja
Gæst
Katja

Øv øv… jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke men min dej er helt våd og klistret og kan slet ikke laves til boller. Har været nødt til at hælde 200gram ekstra mel i og den er stadig så klistret at den ikke kan skæres ud.

trackback

[…] ikke har tid eller tålmodighed til at bage med surdej og en lang hæveproces, så har jeg også disse lækre havre/majsboller, som er noget hurtigere at lave. Men jeg håber I afprøver at bage med surdej når i har tid og […]

Mette
Gæst
Mette

Hej Unn Fandt din side helt tilfældigt og har med det samme prøvet bollerne. Hele familien er meget imponeret. ENDELIG boller som er helt fantastiske. De smager fantastisk og har en dejlig sprød overflade og god konsistens. Jeg har prøvet så mange forskellige opskrifter siden min mand fik konstateret glutenallergi sidste sommer, men havde faktisk givet op. Alt hvad vi har bagt har været kedeligt og haft den sædvanlige glutenfri smag og til tider mystiske konsistens. . Jeg glæder mig til at prøve nogle af dine andre opskrifter. Kan man lave et brød af denne dej i stedet for boller… Læs mere »

Ata
Gæst
Ata

Hej Unn

Jeg ejer ikke en k spartel, er det meget vigtigt at bruge? Har kun den til dej.

Anette Skov
Gæst
Anette Skov

Hvor meget gær skal man bruge, hvis man ikke har tørgær?? 🙂

trackback

[…] så det er også en ideel bageopskrift at lave sammen med børnene. På bagekurset lavede vi også disse boller og dette brød, som du kan tage og kigge på hvis det er noget du mangler inspiration […]

Bjørk Herup Olsen
Gæst
Bjørk Herup Olsen

Hej Unn,
De bedste glutenfrie boller jeg har bagt hidtil! Jeg havde ikke noget majsmel og brugte rismel i stedet. Det fungerede også fint 🙂
Tak for en god blog 😉

Ulla grantzau
Gæst
Ulla grantzau

Hej, det er en skøn opskrift, de boller er bare gode, mange tak.

Jette schmidt jørgensen
Gæst

Hvor lækkert